Održana treća redovna sjednica Općinskog vijeća

Jučer je, elektronskim putem, održana treća redovna sjednica Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo na kojoj je usvojena većina od predloženih 20 tačaka dnevnog reda.

Već na početku sjednice usvojen je prijedlog dva nova člana Općinske izborne komisije Stari Grad. Nakon provedene konkursne procedure najviše bodova za članove OIK-a Stari Grad imali su Safija Šehović i Nevzeta Mulalić, te je usvojeno rješenje o njihovom imenovanju u OIK Stari Grad.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo usvojilo je jučer i prijedloge akata iz oblasti rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u predmetu izgradnje stambeno-poslovnog objekta u ulici Dženetića čikma bb. Sa 23 glasa ZA i šest suzdržanih prihvaćen je prijedlog odluke o isplati naknade Malini Rašel rođ. Baruhović, zatim prijedlog odluke kojom se prihvata prijedlog Ugovora o međusobnim odnosima između Općine Stari Grad Sarajevo i Medžlisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te prijedlog odluke o neposrednoj zamjeni suvlasničkih dijelova nekretnina između Općine Stari Grad Sarajevo i “AMKO KOMERC” d.o.o. Sarajevo.

Vijećnici su prihvatili i prijedloge akata iz oblasti privrede od kojih su najznačajniji akti kojima se dodjeljuju u zakup poslovni prostori za otvaranje punkta Hitne pomoći u Starom Gradu u ulici Tekija čikma, dodjela dodatnih prostorija Udruženju Pomozi.ba u ulici Mula Mustafe Bašeskije 9, kao i dodjela prostorija Udruženju Taxi 8 na Kovačima koje posjeduje specijalizirana taxi vozila za osobe s invaliditetom.

Iz oblasti finansija usvojen je Izvještaj o realizaciji budžeta Općine Stari Grad za period od 01.01. do 31.12.2020. godine, kao i prijedlog Odluke o usvajanju finansijskih izvještaja – završnog obračuna za 2020. godinu.

S ciljem usklađivanja sa izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom i prilagođavanja novonastaloj ekonomskoj situaciji, usvojen je predloženi prijedlog odluke o vidovima socijalne zaštite koji se finansiraju iz budžeta Općine Stari Grad. Ova odluka definiše kriterije ko, kako i na koji način može ostvariti ovo pravo, dok se iznosi novčane pomoći koja se može dobiti nisu mijenjali. Također, nova odluka uključuje i posjećivanje svih stranaka koje predaju zahtjeve na kućnim adresama i procjenu uslovnosti.

Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva Općine Stari Grad za period od 01.01. do 31.12.2020. godine, a većina vijećnika izrazila je zadovoljstvo postignutim rezultatima i pohvalila rad od općinskog pravobranioca Enesa Smajlovića, saopćeno je iz Općine Stari Grad.