Općina Novi Grad/ Načelnik Efendić posjetio kompaniju Messer u industrijskoj zoni Rajlovac

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i pomoćnik načelnika za finansije Emir Dedović, posjetili su, u utorak, 23.marta, kompaniju Messer tehnoplin d.o.o. u industrijskoj zoni Rajlovac, koja sa oko 40 zaposlenih osigurava 70-80 posto potreba za medicinskim kisikom u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom razgovarali su o situaciji u kojoj se uprava i uposlenici ove kompanije naleze zbog povećanja potreba za kisikom koji se proteklih dana troši u izuzetno velikim količinama zbog enormnog povećanja broja pacijenata koji se liječe od COVID-19 virusa.

Predstavnici Općine iskazali punu podršu upravi i uposlenim koji radeći danonoćno, nadljudskim naporima uspjevaju zadovoljiti potrebe zdravstvenog sistema. Samo u jednom danu u postrojenjima Messer tehnoplin kompanije u Rajlovcu napuni se i po hiljadu boca kisika, koje se distribuiraju bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama.

“Mi kao Općina ne možemo uraditi puno, ali voljeli bi da firma Messer završi proces registracije vlastite prozvodnje kisika, iako oni imaju jedan dio proizvodnje u okviru svog postorjenja u Zenici. Nama je zadovoljstvo da jedna ovakva firma već od ranije posluje na području naše općine i da smo im osigurali okolnosti koje su njima dovoljne i pogodne, da ovdje posluju i rade kao jedna svjetska grupacija.

Oni rade jedan stresan posao, i pored brojnih procedura uspijevaju stići u pravom trenutku isporučiti kisik. To je za nas jedan herojski čin i mi smo se stavili na raspolaganje u slučaju da bilo kako, kao lokalna zajednica možemo pomoći”, istakao je načelnik Efendić.

Direktor Avdo Dedić ukazuje na kompleksnost situacije u kojoj se kompanija Messer tehnoplin d.o.o. nalazi kao proizvođač i snabdjevač kisikom. Ističe da je potrošnja medicinskog kisika zbog pandemije COVID-19 uvećana više od tri puta nego prije pandemije, ali da uprkos teškoj situaciji uposlenici Messera rade 24 sata dnevno kako bi pravovremeno isporučili medicinski kisik zdravstvenim ustanovama.

“U ovom trenutku sanbdijevamo oko 18 naših bolnica i kliničkih centara u BiH, s tim da dosta ljudi lično dolaze i mijenjaju boce, te na taj način omogućavaju svojim najbližima da lakše preboluju COVID. Proizvodnja u Zenici može da osigura jednu šestinu trenutnih potreba kisikom, a pet šestina moraju da se uvezu.

Situacija je sve teža, jer su količine medicinskog kisika na tržištu, u Evropi odakle ga mi nabavljamo sve manje. Do sada uz pomoć centrale Messera uspijevamo da se pregrupišemo, da nabavimo dovoljne količine kisika, da ih transportujemo i da na vrijeme isporučimo našim zdravstvenim ustanovama”, kaže Dedić.

Dedić ističe da će i dalje davati sve od sebe da pomognu u prevazilaženju situacije sa koronavirusom, ali da je jedini način da građani pomognu sebi samima, ali i zaposlenima u firmi Messer, ljekarima i medicinskom osoblju, kao i svima onima koji su u lancu snabdijevanja kiseonikom, da se pridržavaju mjera koje su propisane od nadležnih institucija, da vode računa o svojim najbližim, a samim tim će voditi računa o samima sebi, saopćeno je iz Općine Novi Grad.