Općina Novo Sarajevo donirala zaštitnu opremu Domu zdravlja Novo Sarajevo

Služba civilne zaštite Općine Novo Sarajevo obezbijedila je određenu količinu zaštitnih i dezinfekcionih sredstava za potrebe Doma zdravlja Novo Sarajevo, saopćeno je iz općine Novo Sarajevo. 

Direktorici Doma zdravlja prof. dr. Amiri Skopljak uručena je oprema koja se sastoji od zaštitnih maski, rukavica, kapa, jednokratnih navlaka za cipele i dezinfekcionih sredstava, sa ciljem povećanja sigurnosti medicinskih radnika i građana tokom pandemije koronavirusa.

Budući da se ispred ove zdravstvene ustanove nalazi i punkt za testiranje na Covid-19, neophodna je svaka vrsta pomoći u cilju suzbijanja širenja infekcije, smanjenja gužvi, te općenito poboljšanja higijensko-epidemiološke situacije na području Općine Novo Sarajevo.

S tim u vezi, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, direktorici Doma zdravlja Novo Sarajevo ponudio je na korištenje prostorije općinskih centara za zdravo starenje, koji su privremeno zatvoreni zbog epidemiološke situacije, za potrebe otvaranja dodatnih punktova za testiranje građana na Covid-19, kao i davanje parenteralne terapije za pacijente koji su u procesu liječenja od Covid-19.

Općina Novo Sarajevo je putem Općinske organizacije Crvenog križa Novo Sarajevo obezbijedila volontere koji će zajedno za sekretarima novosarajevskih mjesnih zajednica obilaziti rizične i ugrožene kategorije stanovništva na području Općine, te im pružiti neophodnu pomoć kako u nabavci zaštitnih sredstava, tako i u nabavci lijekova i prehrambenih artikala, a sve kako bi ova osjetljiva populacija izbjegla kontakte i smanjila kretanje.