Općina Stari Grad/ Rezime zborova građana u 16 mjesnih zajednica: Građani zadovoljni komunikacijom, iznijeli probleme

Od 15. januara do 02.marta ove godine, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić sa svojim najbližima saradnicima i predsjedavajućim Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirzom Batalovićem, obišli su svih 16 mjesnih zajednica u Starom Gradu.

Na održanim zborovima su predstavljene ranije aktivnosti, najavljeni budući projekti, te najavljeno da će se nastojati djelovati u pravcu rješavanja problema svih građana.

Moramo biti svjesni teškog vremena u kojem se nalazimo

Načelnik Hadžibajrić je tokom svakog obraćanja građanima isticao da je odlučio posjetiti sve mjesne zajednice nakon Lokalnih izbora održanih u novembru na kojima su mu građani Starog Grada po četvrti put dali svoje povjerenje i zahvaliti im se na tome, te razgovarati sa njima o problemima na terenu. „Od svog prvog dana na ovoj funkciji mnogo puta sam bio u svim mjesnim zajednicama. Velika sredstva su uložena u infrastrukturu i kvalitet života u Starom Gradu, međutim moramo biti svjesni teškog vremena u kojem živimo i koje nas očekuje. Neki zahtjevi neće moći biti ispunjeni, jer je potrebno da se uključe i kantonalne institucije, preduzeća, na koje i vi građani morate izvršiti određeni pritisak, a ne da očekujete kako će samo Općina riješiti sve probleme“, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Građani pohvalili ovakav vid komunikacije

Svi građani koji su se odazvali pohvalili su ovakav način komunikacije i opredjeljenje općinskog načelnika i općinskih službi da izađu među građane i saslušaju njihove probleme.

Zahtjevi i pitanja građana evidentirani su i upisani uz njihove kontakt podatke kako bi im nadležne službe u što skorijem roku odgovorile.

Najveći broj zahtjeva odnosio se na asfaltiranje, sanaciju stepeništa i kaldrma, izgradnju potpornih zidova, sanaciju stambenih jedinica i drugo. Ovi zahtjevi poslužit će da se u narednom periodu izvrši obilazak lokacija, utvrdi njihova opravdanost i pristupi rješavanju, ali je naglašeno da sve zavisi od priliva sredstava u budžet što je veoma neizvjesno zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa.

Građani su isticali i problem nepropisnog parkiranja u starogradskoj jezgri, predložili postavljanje ograda na više lokacija, prijavili nelegalne deponije, te problem prosjačenja.

Najavljeni projekti

Od projekata koji su planirami za realizaciju 2021. godine najavljeno je: rekonstrukcija Trga oslobođenja – Alija Izetbegović koji će postati jedno od najreprezentativnijih mjesta u gradu; izgradnja nove vodovodne i kanalizacione mreža u kroz ulice Alifakovac, Maguda, Megara čikma i dijelove ulica Isa bega Ishakovića i Veliki Alifakovac; rekonstrukcija ulica Za beglukom i Bjelavica; sanacija ulice Braće Muhić; nastavak sanacije jedne od najdužih ulica u Starom Gradu, a to je ulica Safvet-bega Bašagića na dijelu od broja 143 do 161.

Najviše pažnje bit će posvećeno infrastrukturi, pa su u 2021. godini u planu: rekonstrukcija kanalizacione mreže u ulici Arapova; rekonstrukcija kanalizacione mreže u ulici Mačkareva uz sanaciju kaldrme u gornjem dijelu ulice i asfaltiranje donjeg dijela; rekonstrukcija dijela ulice Višegradska kapija; sanacija ulice Nafije Sarajlić i Poddžephana; sanacija kaldrme u ulici Mehmedagina itd. Većina projekata zahtijeva ogromna finansijska sredstva, koje Općina Stari Grad ne može sama osigurati. Dogovoreno je da u nekim od projekata finansijski učestvuju Ministarstvo za saobraćaj Kantona Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.