Foto: Screenshot

Osmanović: Mi smo produktivnost rada povećali za 20 posto

Firma Eko život iz Tuzle uspjela je da ostvari sve zacrtane ciljeve u 2020. godini u kojoj su na reciklažu poslali 20.217,550 tona otpada.

Rezultatima koje su u prošloj godini postigli su više nego zadovoljni kazao je direktor firme Jasmin Osmanović.

Bez obzira na situaciju izazvanu koronavirusom uspjeli su da povećaju produktivnost rada, iako je sama pandemija ostavila dosta negativnih posljedica.

“Iako je pandemija koronavirusa poremetila cijeli svijet, mi smo produktivnost rada povećali za 20 posto, što nam posebno imponuje u 2020. godini. Sama pandemija koronavirusa na nas je imala negativne posljedice. Većina privrednih subjekata koji su u sistemu upravljanja ambalažnim otpadom kod Eko života prestala je da radi zbog lockdowna, kada je u martu počela pandemija.

Sve to je izazvalo pometnju na tržištu i samim time količine ambalažnog otpada su se smanjile što je direktno uticalo na naš budžet. Ipak smo uspjeli da ostvarimo sve zacrtane ciljeve u prošloj godini u kojoj smo na reciklažu poslali 20.217,550 tona otpada”, istakao je Osmanović.

Kada je u pitanju odlaganje ambalažnog otpada u našoj zemlji, Osmanović kaže da treba još mnogo vremena da bismo dostigli Evropsku uniju. Pomaka, kaže, ima, ali su oni veoma mali i njihova osnovna misija je da rade na tome.

Direktor ove firme istaknuo je posebno grad Posušje, koji je samo za dvije godine aktivnog rada uspio da dobije maksimalnu podršku građana i da itekako probudi njihovu svijest povodom ambalažnog otpada.

“Svijetlih primjera svakako da ima. Izdvojio bi grad Posušje gdje smo za dvije godine aktivnog rada uspjeli da probudimo svijest građana. Uspostavljeni su ‘Zeleni otoci’ u centralnom dijelu grada i građani su to prepoznali, te nam daju podršku”, naglasio je Osmanović.

Veliki broj projekata realizovali su za šest godina postojanja.

Neki od najznačajnijih za njih su: “Za čiste vode BiH” – Akcija čišćenja Rijeka i jezera u FBiH, “Očistimo zemlju za jedan dan” – Lets Do It BiH, “Mala škola ekologije” – edukacija u osnovnim i srednjim školama u FBiH; “Million sadnica za jedan dan” – Lets Do It BiH, “COVID-19 kampanja” – Eko život i Lets Do It i mnogi drugi projekti.

Također, Osmanović ističe kako je početak ove godine prema njihovoj procjeni jako dobro počeo. Mnogi zadaci treba da se realizuju a sve u svrhu poboljšanja životne sredine.

“Ono što je bitno naglasiti jeste i to da je Fond za zaštitu okoliša pustio u testnu fazu Informacioni sistem za upravljanje otpadom. Ovaj sistem će biti od velike pomoći i privrednim subjektima i Operaterima sistema, tako da smo optimistični.

Što se tiče naših planova za tekuću godinu, oni su veoma ambiciozni i ostvarivi. Pred nama je puno posla koji se mora odraditi, a sve u vidu poboljšanja životne sredine u kojoj živimo”, poručio je Osmanović.

Dozvolu za rad operatera firma Eko život je dobila u martu 2014. godine i ona je ovlašteni operater za upravljanje ambalažnim otpadom u Federaciji BiH, prenose Poslovnenovine.