Parlament zadužio Vladu FBiH da nabavi PCR labaratorije za četiri kantona

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je na inicijativu zastupnika Dževada Adžema (DF) zadužio Vladu FBiH da osigura sredstva za nabavku PCR laboratorija za BPK Goražde, Posavski kanton, Zapadno-hercegovački kanton i Livanjski kanton.

Inicijativu je podržao 51 zastupnik, a njenom realizacijom će svi kantoni imati svoje PCR laboratorije.

“Ja dolazim iz BPK Goražde i za ovaj kanton to će značiti mnogo. Ove laboratorije mogu uraditi 500 testova dnevno i to će biti ogroman iskorak za preventivnu borbu protiv koronavirusa”, izjavio je Adžem.

Kada BPK Goražde dobije ovu laboratoriju, ako nabavimo dovoljno testova možemo preventivno testirati sve stanovnike za 40 dana.

“Drago mi je da je većina kolega u parlamentu prepoznala značaj ove inicijative i da uslovno manji i siromašniji kantoni mogu uhvatiti korak u borbi protiv korona virusa”, kazao je Adžem.

Jedna PCR labaratorija košta 340 000 eura, a Vlada FBiH ima na raspolaganju 60 miliona maraka za nabavku opreme tako da Adžem računa na brzu realizaciju ovog zaključka. Riječ je o najsavremenijim laboratorijima koje omogućavaju otkrivanje i drugih zaraznih oboljenja, ali i povećavaju zaštitu medicinskog osoblja koje radi na testiranju.