Pehar: Sutra ćemo na stolu imati nove naredbe i preporuke

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, danas je na vanrednoj sjednici Vlade FBiH kazao da je formiran Ad Hoc tim za pregovore.

Pehar je kazao da je pred tim timom stavljena vrlo teška i odgovorna zadaća.

“Posao je izuzetno težak i složen, praćen čitavim nizom administrativnih poteškoća koje, nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade i Ministarstva zdravstva i drugih struktura u Vladi stići obaviti na prihvatljiv i zadovoljavajući način”, naveo je Pehar.

Što se tiče pitanja u vezi dolaska prvih vakcina u Federaciju, Pehar nije mogao sa sigurnošću odgovoriti.

Kazao je da su obavili razgovore sa dobavljačima, a o ishodu će zavisiti i dinamika isporuke.

Da li se strahuje od ovakvog načina nabavke, posebno nakon afere Respiratori, upitan je premijer Novalić.

“Pitanje straha ne postoji samo u Federaciji već i u RS-u. Pitanje straha nije od afere ili pravosudnih organa kako se pokušava predstaviti. Pitanje straha je od nepoznatog. U Austriji je preminula jedna osoba i sad se dobavljači pitaju šta će biti kad se dogodi nešto tako. Hoće li njih procesirati za to”, kazao je Novalić.

Također, dodao je da vakcinacija vakcinama koje su stigle iz Srbije sutra idu na teren.

“Danas smo imali jednu kratku sjednicu i sutra i prekosutra Zavod za javno zdravstvo će izvršiti isporuku za svih 10 županija”, kazao je Pehar.

Novalić je kazao ako bude covid pasoš, to će možda IDDEEA u Banjoj Luci raditi, neće biti pitanje da Federacija da potvrdu, već državni organ.

“To će biti rješavano na državnom nivou”, rekao je.

Koje vakcine će se prve nabavljati zavisi, istaknuo je Pehar, o dinamici koju će utvrditi na prvoj sjednici Ad Hoc tima.

“Pregovarat ćemo sa onima koji su na ovim prostorim. Pfizer ima predstavništvo, Krajina lijek ima za Sputnik V, a imamo i predstavništvo Sinofarma. To su prva tri proizvođača sa kojim ćemo razgovarati”, rekao je.

Pehar je kazao da će sutra na stolu imati nove naredbe i preporuke.

“Možemo reći da smo nezadovoljni epidemiološkom situacijom u Federaciji, posebno u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. U ovom trenutku dogovori o konačnim mjerama, prijedlozima i naredbama još traju, a sutra ćemo na stolu imati nove naredbe i preporuke”, kazao je Pehar.