Pet savjeta za putovanja koja će se uklopiti u svačiji budžet

Pravi putoholičari znaju da ne moraju imati dubok džep za savršeno putovanje i uzbudljive avanture, već poneki trik u rukavu.

“Nemam dovoljno novca” najčešća je izlika u razgovoru o putovanjima. Istina, putovanja uistinu mogu biti skupa, uz avionsku kartu, hotelski smještaj, hranu iz restorana i ulaznice za muzeje i galerije. Ipak, postoje alternative ovakvom boravku u stranoj zemlji.

Couchsurfing

Ova globalna usluga razmjene ugostiteljstva postoji još od 1999. godine, i idealna je za putovanje sa skromnim budžetom jer je besplatna. Sve što vam treba je mobilna aplikacija preko koje ćete pronaći takozvanog ‘ugostitelja’, odnosno osobu koja će vam ustupiti svoj stan za noćenje u gradu kojeg posjećujete. S obzirom na to da se temelji na duhu dobre volje smatra se nepristojnim naplatiti tu uslugu, a uz to, možete dobiti prijatelja za cijeli život, ili barem dobronamjernog žitelja grada kao osobnog vodiča.

Putovanje izvan sezone

Ako su vam sezonske turističke cijene preskupe, uvijek za putovanje možete odabrati mjesece u godini kada vaša destinacija nije na najvećem udaru turista. Ne brinite, nećete time ništa izgubiti. Avio karte izvan sezone često su i do 50 % jeftinije, kao i smještaj i hrana. Uz to, imat ćete priliku upoznati svoju destinaciju baš onakvom kakva je, u svakodnevnom košmaru svojih stanovnika i nepatvorenom sjaju njihovog svakodnevnog života.

Ulična hrana

Cijena ulične hrane često je i više nego dvostruko niža od hrane u restoranima, a gotovo da i nema negativne strane. Svježa i često pripremljena pred vašim očima, i dalje nudi istinski kulinarski duh posjećene zemlje, piše naturala.hr.

Dani otvorenih vrata

Ako ste ljubitelj kulture i umjetnosti zasigurno vas bole velike količine novaca koje trošite na putovanjima pri ulasku u galerije i muzeje. Dobro je biti upoznat s činjenicom da mnogi od njih imaju dane otvorenih vrata kada je ulaz besplatan, a i da te informacije lako možete pronaći na njihovim web-stranicama. Ako ste takozvani ‘kulturni turist’, svoje putovanje isplanirajte oko datuma otvorenih vrata kulturno-umjetničkih manifestacija koje želite posjetiti i uštedite novce na ulaznicama.

Iznajmite biciklo

Ova je opcija izrazito isplativa ako boravite više dana u istom gradu. Na taj ćete način izbjeći često skup javni prijevoz te biti u prilici uistinu dubinski razgledati grad. U većini europskih gradova bicikl možete iznajmiti za manje od 10 eura na dan, dok ćete u mnogim afričkim i azijskim državama proći još jeftinije.