Predsjedavajući Okerić obećao aktivniju ulogu Kantona u rješavanju pitanja mladih

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i predstavnici Vijeća mladih u KS Naida Mehanović, Željko Vukšić Fejzić i Enes Pašić razgovarali su danas o pitanjima mladih u Kantonu Sarajevo, kao i o aktivnostima i budućoj saradnji ovog vijeća sa kantonalnim vlastima.

Vijeće mladih KS djeluje kao savjetodavna grupa, sastavljena od članova šest lokalnih vijeća, a uloga mu je koordinacija i subkoordinacija problema mladih sa nadležnim institucijama u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Vlade KS.

Mehanović je istakla da je Vijeće u proteklom periodu uspostavilo odličnu saradnju i pokrenulo značajne aktivnosti sa Vladom KS.

Izrazila je nadu da će takva saradnja biti nastavljena, te na najbolji način biti regulisana komunikacija i saradnja sa ministarstvima i čelnicima vlasti u Kantonu Sarajevo.

“Naš cilj je da se čuje glas mladih ljudi koji nisu direktno involvirani u politiku, kao i da shvate da to nije jedini način da se rješavaju njihovi problemi. Postoje i drugi mehanizmi”, naglasila je Mehanović.

Predsjedavajući Okerić je istakao da prati aktivnosti Vijeća od njegovog osnivanja, te je obećao da će doprinijeti aktivnijoj ulozi Kantona u rješavanju mnogobrojnih pitanja mladih.

Kazao je da će u saradnji sa resornim ministrima pratiti i realizaciju 16 mjera za poboljšanje statusa mladih, a koje je donijela Skupština KS, na njegovu inicijativu 2019. godine.

Neke od mjera odnose se na povećanje naknada za porodilje, osnivanje stipendijskog fonda za srednjoškolce, razvoj amaterskog sporta u srednjim školama, finansiranje projekata u oblasti kulture za mlade.

Za njihovu realizaciju je bilo predviđeno oko 15 miliona KM. “Kanton Sarajevo je uvijek imao razumijevanje za pitanja mladih. Sublimirat ćemo sve što je do sada urađeno, kao i zahtjeve Vijeća mladih, te konkretizirati buduću saradnju”, istakao je predsjedavajući Okerić.