PU Stari Grad i Centru za promociju zdravlja uručene zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju

Prema nalogu općinskog načelnika, ujedno i komandanta Općinskog štaba CZ Stari Grad mr Ibrahima Hadžibajrića, Prvoj policijskoj upravi Stari Grad i Centru za promociju i unapređenje zdravlja danas je uručena donacija u vidu zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju.

Na ovaj način povećat će se stepen sigurnosti uposlenika i korisnika ovih ustanova, posebno policije koja je na svakodnevnom udaru i u velikoj mjeri izložena mogućoj zarazi korona virusom.

Policija poručuje: Niko ne smije biti bez maske

U ime načelnika Hadžibajrića, donaciju je uručila po ovlaštenju pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu Lejla Dizdarević. Prema riječima načelnika Prve PU Stari Grad Safeta Šabovića, policija je svakodnevno na terenu, iako su se i sami suočili sa određenim brojem kovid pozitivnih uposlenika.

“Sedam naših pripadnika policije trenutno imaju simptome Covida-19 i svi su na liječenju. Četvero je na kućnom, a dvoje na bolničkom liječenju. Što je najvažnije, nisu životno ugroženi i nadam se da će tako i ostati“, kazao je Šabović koji je i sam prošle godine bolovao od korona virusa. Ističe da svakodnevno razgovaraju sa svojim ljudima i upućuju ih kako treba da se ponašaju i kako da rade na terenu. „Niko ne smije biti bez maske, bilo da je u zatvorenom ili otvorenom prostoru. Pridržavamo se uputa Kriznog štaba FBiH i KS. Odluke vlade podržavam i mislim da su sasvim ispravne”, poručio je.

Što se tiče policijskog sata, koji se od večeras pomijera na 21,00 sat, načelnik Šabović kaže da su ga građani i do sada uglavnom poštovali, saopćeno je iz općine Stari Grad.

“Uglavnom se poštuje, ali nađe se poneko ko ne i ta lica budu kažnjena krivičnim nalogo. Pozivam građane da se pridržavaju mjera i da ne plaćaju kazne bespotrebno”. Kada je u pitanju način nošenja maski Šabović smatra da bi građani mogli biti i odgovorniji, jer dosta njih mske nosi ispod brade ili samo preko usta.

“Imamo problema s građanima koji iz nekog razloga nose maske samo preko usta, a ne preko usta i nosa kako je propisano. Ima i onih koji ih nose samo kao modni detalj preko brade. Podsjećamo, da oni koji maske nose samo preko brade, čine prekršaj i policija prema tim licima izdaje prekršajne naloge. Znači, maska se mora nositi i preko nosa i usta kako je propisano”, poručio je na kraju Šabović koji je iskoristio i ovu priliku da se zahvali općinskom načelniku za ovu značajnu donaciju kao i činjenicu da uvijek misli na pripadnike policije i izlazi im u susret za svaku vrstu pomoći.

Uskoro psiho-socijalne radionice

Centar za promociju i unapređenje zdravlja, koji djeluje u prostoru u ulici Obala Kulina-bana, privremeno je obustavio vježbe za fizičko unapređenje zdravlja svojih članova, a to su osobe treće životne dobi, zbog pogoršane epidemiološke situacije. Emina Mešić, PR Udruženja “Generacija”, koje upravlja ovim Centrom kazala je da uskoro kreću sa psiho-socijalnim radionicama.

“Što se tiče aktivnosti Centra, od sljedeće sedmice organizovat ćemo online psiho-socijalne radionice porodičnog savjetovališta. To će biti aktivnost za članove Centra putem zatvorene FB grupe. Program za individualno jačanje fizičkog zdravlja se nastavlja u zakazanim terminima, a provodit ćemo i aktivnosti podjele zdravstveno-epidemioloških paketa socijalno ugroženim osobama treće životne dobi sa područja općine Stari Grad”, istakla je Mešić. Poručila je svim članovima da će uskoro ponovo moći pratiti vježbe i putem svojih malih ekrana i da je u toku snimanje materijala koji će se emitovati vikendom u programu FACE TV-a.