Putin će se vakcinisati danas, još uvijek ne zna koju će vakcinu primiti

Putin će primiti jednu od tri dostupne ruske vakcine protiv koronavirusa, mada u Kremlju još nisu objavili kojom će to tačno vakcinom biti “vakcinisan” ruski lider – samo su izvijestili kako to kremaljski šef neće učiniti javno pred TV kamerama, poput nekih njegovih kolega.

“Vakcinisanje je dobrovoljna stvar, svatko odlučuje za sebe, a ja sam odlučio da ću se danas vakcinisati.”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Podsjetimo da su ruski mediji još u augustu javili kako se jedna od Putinovih kćeri, kao dobrovoljac, vakcinisala Sputnjikom V. Putin je u svom obraćanju napao povjerenika EU-a za unutarnje tržište Thierryja Bretona koji je rekao kako “EU ne treba vakcinu Sputnjik V” te kako bi se korona mogla pobijediti, odnosno steći imunitet u Europi primjenom europskih vakcina.

 

Ruski lider je na to odgovorio kako mu je nejasno “čije interese zastupaju ti ljudi (misleći pritom na briselske dužnosnike) – europskih građana ili farmaceutske industrije”. Ruski predsjednik opet je Europi ponudio rusku vakcinu Sputnik V koje je slično, kažu stručnjaci, Astra Zenecinom, a efikasnost mu je 91,6 posto.

Putin je najavio da je već proizvedeno više od 20 miliona doza te vakcine, a u svom razgovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom ponovio je svoju spremnost da EU-u ponudi rusku vakcinu.

Podsjećamo da Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila rusku vakcinu na tržište zemlja EU.

Rusija je Sputnik V prodala u gotovo 55 zemalja, a u deset će se vakcina i proizvoditi. Indija će biti prva od tih zemalja koje će početi proizvodnju ruske vakcine. Uskoro počinje i razrada vakcine – “Sputnik light” – koje će se proizvoditi u kapima za nos, prenosi Jutarnji.