RAK: Nije tačno da procedura traje mjesecima za dodjelu besplatnih brojeva

Regulatorna agencija za komunikacije se oglasila u vezi sa pričama o naplaćivanju usluga poziva za Covid Call centar, a koji je nakon pisanja medija i ogorčenja javnosti za korisnike BH telecoma postao besplatan.

Iz RAK-a navode da su netačne tvrdnje po kojima procedura za dodjelu dozvola za besplatne brojeve traje dva do tri mjeseca.

“Agencija sve zahtjeve ove vrste razmatra u mnogo kraćem roku, polazeći od stepena prioriteta, efikasnosti i racionalnosti u administrativnom postupku. Napominjemo da je, od početka pandemije COVID-19, Agencija pristigle zahtjeve za dodjelu besplatnih brojeva zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini, obrađivala u roku od 3-5 dana i izdavala odgovarajuće dozvole, bez obzira na šire rokove predviđene upravnim postupkom”, navode u saopćenju.

Također, podsjećaju da su kod usluge “besplatni poziv”, pozivi besplatni za pozivaoca, a cijenu svih poziva plaća korisnik koje je ugovorio ovu uslugu, odnosno, nosilac dozvole za besplatni broj, te da podnosilac zahtjeva može biti samo pravno lice.

“Od marta prošle godine, od početka pandemije COVID-19, zahtjeve za dodjelu dozvola za besplatnu numeraciju 0800 upućivale su isključivo zdravstvene ustanove sa teritorije Republike Srpske”, saopćili su iz RAK-a.

“Agencija će i dalje nastaviti ubrzano da razmatra sve zahtjeve za dodjelu besplatne telefonske numeracije za pravna lica koja su u sastavu zdravstvenih sistema, humantarnih organizacija, kao i za sva pravna lica čija je primarna uloga u borbi protiv pandemije”, zaključili su u saopćenju.