Rusi ponudili Federaciji BiH vakcinu Sputnjik V

Ruski fond za direktne investicije nudio je FBiH Sputnjik V po cijeni od 9,95KM za jednu dozu, a isporuka prvih vakcina bila je moguća već sredinom februara, međutim na tu ponudu ambasada BiH u Moskvi nije dobila odgovor, potvrdio je ovo ambasador BiH Željko Samardžija.

Samardžija pojašnjava da je MIP krajem januara od njega zatražio informaciju, na bazi zahtjeva Ministarstva zdravlja FBIH, o karakteristikama ruske vakcine Sputnjik V. Ambasador Bosne i Hercegovine u Moskvi dodaje da je hitno kontaktirao Ruski fond za direktne investicije.

Ambasador pojašnjava, da je ove informacije, također i one koje se odnose na karakteristike vakcine dostavio Ministarstvu inostranih poslova. “Poslije toga mene niko nije kontaktirao, i ja naravno nisam imao nikakve aktivnosti”, rekao je Samardžija.

Samardžija kaže da se radi o cijeni naznačenoj na zvaničnom sajtu Ruskog fonda za direktne investicije: “Piše da je manja od deset dolara, precizno 9,95. Znači dvije doze su 19,90, tako su nama rekli”.

Na pitanje da li je uključen u nabavku vakcina Sputnjik V koje su počele da pristižu u Republiku Srpsku, Samardžija je potcrtao da u taj proces nije uključen, prenosi N1.