Šarović: Ne znam šta treba da se desi da bi Savjet ministara BiH pao

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, za N1 je kazao da smjena ministra Miloša Lučića nije pravo pitanje, nego je to da li treba smijeniti kompletan saziv Vijeća ministara BiH, te da je to predloženo na sjednici – SDS, PDP i DNS bi sigurno glasali za to.

Šarović smatra da aktuelni saziv Vijeća ministara BiH ne može odgovoriti zadacima koji su ispred njih, a kazao je i to da će biti iznenađen ukoliko sve prođe glatko oko smjene. Šarović je za N1 komentarisao i proces nabavke vakcina na nivou BiH i entiteta, a kratko je dao i komentar na dešavanja oko izbora gradonačelnika u Sarajevu.

“Funkcioniše pozicija samo kada se interesi poklope. Oko suštinskih stvari nema među njima konsenzusa i dogovora, to je prava karakteristika Savjeta ministara. Pravo pitanje je kako opstaje ovakav Savjet ministara. To se pita i cjelokupna javnost. Nevjerovatno je da može da opstane i da za ovaj Savjet ministara daju glas. U Slovačkoj je cijela vlada dala ostavku jer su netranspratentno nabavili određenu količinu vakcina. Kod nas je to nevjerovatno. Ne znam šta treba da se desi da bi Savjet ministara pao”. izjavio je Šarović.

Bivši gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić se najčešće spominje kao zamjenik Lučića. Šarović je rekao da to zavisi od SNSD-a, ali vidi potencijalni problem.

“Postavlja se i pitanje da li će doći do imenovanja. Vjerovatnije je da će se opet trgovati. Kada Lučić bude odlazio, njegovu ulogu preuzima njegov zamjenik, koji je iz SDA. Bio bih iznenađen da prođe sve glatko. Dvije trećine rada Savjeta ministara se svodi na kombinatorike, trgovinu sa mjestima. To je pravi izraz za funkcionisanje ovog Savjeta ministara. Tako će mislim biti i ovaj put. U Savjetu ministara nikada ne ide glatko, ni ranije nije, ali sada se ne može mjeriti“, poručio je.

SDS je protiv imenovanja jer smatraju da je aktuelni koncept Vijeća ministara potpuno neprihvatljiv, sa Radojičićem ili bilo kim drugim.

On zemlju vuče unazad. Daleko smo, na repu cijelog regiona“, kazao je.

Rekao je Šarović i to da ključne inicijative na državnom nivou dolaze od opozicije. Produkt 3/4 “bilo čega” u Predstavničkom domu je od opozicije, kazao je, dok su 4/5 prijedloga na dnevnom redu iz opozicije. Izvršna vlast ne funkcioniše, kazao je gost N1, osim kada “treba dizati ruke”.

Istakao je i to kako u aktuelnoj poziciji ima mnogo onih koji su na strani opozicije, da su blizu odluka da svoj stav iznesu javno, jer se već sada brinu gdje će i kako će završiti njihove stranke na izborima 2022. godine. Ocijenio je kako će to kuliminirati na ljeto, te je opet kazao kako je “nezamislivo da se pitanje smjene Savjeta ministara ne postavlja na više adresa”.

Šarović je tokom gostovanja upirao prst na Vlade FBiH i RS zbog (ne)nabavke vakcina, ali je kazao kako je netačno da se Vijeće ministara ne može staviti na čelo onih koji će koordinirati i obezbijediti posredovanje sa ključnim zemljama za nabavku vakcine.

Jasno je da su krivci oni koji danas vode ovu zemlju u Savjetu ministara i entitetskim vladama. Trebalo je ranije pokrenuti krivične odgovornosti“, rekao je gost N1.

Na koncu je komentarisao i dešavanja u glavnom gradu BiH, a koja se tiču izbora gradonačelnika, i slučaja oko Bogića Bogićevića.

“Kada spomenete njega u Republici Srpskoj uvijek je asocijacija na predratni period i njegovu ulogu u razbijanju one Jugoslavije. U FBiH je drugačije mišljenje. Za nekoga ko dolazi iz RS najbolje je da ne daje odgovor. Smatram da trebamo gledati unaprijed, i da je bolje da odlučuju oni koji nemaju tereta koji nosi ratni i predratni period. Ne govoreći ništa o personalnom dosijeu Bogićevića, više o dojmu koji se o njemu nosi u RS”, zaključio je Šarović.