SIPA prevarena od države, najavljeni protesti ispred Predsjedništva BiH jer su loše plaćeni

Upravni odbor Saveza sindikata policijskih organa, u čijem radu su učestvovali i predstavnici Sindikata SIPA, donio je odluku o organizaciji protesta ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine zbog posljednjih odluka Predsjedništva i Vijeća ministara u vezi sa osnovicom za obračun plate uposlenima u policijskim organima za 2021. godinu što je bila posljednja kap koja je prelila čašu.

Naime tokom proteklih godina nakupilo se mnogo problema koje niko iz vlasti ne pokušava riješiti a s ciljem informiranja javnosti kao prioritetne bi izdvojili sledeće:

– osnovica za obračun plate je ista zadnjih 9 godina dok je na svim drugim nivoima povećana i do 35%.

– policijski službenici na državnom nivou jedini u svijetu nemaju osiguranje od posljedica nesretnog slučaja,

– policijski službenici na drzavnom nivou nose oružje i primjenjuju policijska ovlaštenja a nemaju sistematske preglede,

– policijski službenici na državnom nivou koji imaju prebivalište na području Republike Srpske su diskriminirani prilikom obračuna staža i penzije u odnosu na sve druge policijske službenike,

– policijski službenici Granične policije na većem broju graničnih prelaza nemaju toalet i mokri čvor,

– policijskim službenicima se obavljanje službenih policijskih poslova izvan sjedišta policijskog organa smatra “službenim putovanjem” identično kao i da su pohađati kakav seminar,

– policijskim službenicima se prevoz na posao plaća najkraćem mogućeom rutom bez obzira što ta ruta podrazumijeva plaćanje putarine,

– u vrijeme pandemije policijskim službenicima na državnom nivou niko osim domaćih privrednika nije obezbijedio zaštitnu opremu niti ih iko planira u prioritete vakcinacije,

– policijski službenici u Jedinici za specijalnu podršku SIPA jedina su specijalna jedinica u Bosni i Hercegovini koja nema pojačanu ishranu tokom rada…i da ne nabrajamo dalje….

O svim ovim problemima u oktobru 2019. godine upoznat je u to vrijeme predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Komšić a nekoliko dana kasnije i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Džaferović

I jedan i drugi su tom prilikom obećali da će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu u rješavanju nagomilanih problema međutim nakon nešto više od godinu dana, prvom prilikom, izdadoše policijske službenike, izdadoše Državne policijske organe obraćajući se javnosti u medijima praznim floskulama koje ne pomažu nikome.

Državna policija je mirno, dostojanstveno ukazala na sve probleme putem protesta nakon čega se niko od parlamentarnih stranaka, ni vladajućih ni opozicije, nije ni osvrnuo na to, izuzev nezavisnog poslanika gospodina Miletića i hvala mu na tome.

I ona kap zbog koje smo na kraju i izašli na ulicu je plata.

Kažu članovi Predsjedništva “ne može policija na državnom nivou biti plaćena manje od policije na nižim razinama vlasti” a onda uz mjesečnu platu od 4.000 do 7.000 KM glasaju protiv te mizerne korekcije uz koju bi higijeničarka sa 475,69 primala platu od 498,10 KM. Najveći broj zaposlenika umjesto 665,00 KM primao 695,00 KM a policajac koji ih čuva i prati, koji hapsi kriminalce i čuva granicu umjesto 897,00 oko 930,00 KM.

Sindikati policijskih organa neće odustati od svojih zahtjeva, iako nam na ovaj način poručuju da im “ne trebamo” te da je preče otvoriti diplomatsko predstavništvo negdje u nedođiji nego urediti Granični prelaz Vardište ili neki drugi … ima ih mnogo na popisu.

Istrajat ćemo s ciljem da sačuvamo obraz i dostojanstvo policijskih organa i države Bosne i Hercegovine a ostaje nam samo da se nadamo da će i oni koji su nam obećali bolje sutra držati do svojih riječi, da će se parlamentarci i pozicija i opozicija probuditi iz letargije i shvatiti o čemu pričaju predstavnici Sindikata.

Ako se to ne desi davno je rečeno “Ko poslednji ostane nek ugasi svjetlo” jer postupcima vlasti državna policija se “guši” i još uvijek preživljava a do kada vidjet ćemo.