Sjednica Gradskog vijeća/ SDA traži da se Bogićević vrati

U Vijećnici je počeo nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća koja je u srijedu prekinuta nakon neuspješnog glasanja za rukovodstvo Gradskog vijeća.

Igor Gavrić, predsjedavajući kazao je da imaju problem jer nemaju zvanično kandidata za gradonačelnika. Potrebni kvorum postoji, te su vijećnici počeli s radom.

U 10:47 nakon pauze Vedad Deljković je kazao da se ponosi na državu i na Bogića Bogićevića, ali traži od kolega da ih ne preglasavaju.

“Ružna je poruka. Nemojte preglasavati. Nije nikom u interesu da se prekida sjednica. Nikom nije u interesu da nas bez stranačkog dogovora dovodite pred svršen čin. Nemojte prljati izbor i praviti opstrukciju. Mi ćemo ostati do kraja. Kao šef kluba molim da se vrati kandidatura Bogićevića”, kazao je Deljković.

10:00 – Vedad Deljković (SDA) odmah je zatražio pauzu.

“Nisam dobio pismeno da se Bogić Bogićević povlači, ali hajdemo korak po korak”, kazao je Gavrić.

Podsjećamo, zbog 11 sumnjivih listića, i zbog nedovoljnog broja glasova koji nisu imali nijedan od dva kandidata za predsjedavajućeg Gradskog vijeća (Jasmin Ademović 10 – Srđan Srdić 5), treba se ponoviti glasanje.

Nekoliko vijećnika prošli put je napustilo Vijećnicu i to iz Kluba Hrvata zbog čega nije bilo potrebnog kvoruma.

Na tom glasanju postalo je jasno da odnosi među partnerima tzv. četvorke ne funkcionišu. Pljuštale su optužbe, krivične prijave, prebacivanje krivice, a od četvorke ostala je trojka.

Narod i pravda, Naša stranka, SDP BiH i Platforma za progres dostavili su 16 potpisa za izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća i izbor gradonačelnika Bogića Bogićevića. Iako je Bogićević obavijestio predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića da povlači svoju kandidaturu, iz trojke poručuju da ne odustaju od Bogićevića.