Skupština KS: Pomoći onima koji su izmirivali obaveze, a ne onima s ‘duplim kasama’

Zastupnici u Skupštini KS raspravljaju o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a većina zastupnika traži da se propišu jasni kriteriji koje trebaju ispuniti privredni subjekti kako bi ostvarili pomoć.

Damir Nikšić, samostalni zastupnik kazao je kako pomoć mora ići onima koji su izmirivali svoje obaveze, a ne one koji su imali “duple kase”.

Jako je važno utvrditi uslove i kriterije a najvažnije je da oni koje pomognemo ne smiju dizati cijene i mi ne smijemo učestvovati u tome. Niko ne može dobiti pomoć ako će nakon toga slobodno formirati cijene. Oni koji primaju pomoć mogu je dobiti po jasno definisanim uslovima. Po meni najvažnije je da se obavežu da će zadržati cijene prije pandemije. Privrednici mogu vršiti pritisak da se ne proglasi stanje nesreće, ali nakon toga ne mogu tražiti materijalnu pomoć države. Ono što neki privrednici iz privatnog sektora mogu jeste dizati cijene i tako nadokanditi sredstva“, kazao je Nikšić.

Šef Kluba SDP BiH Igor Stojanović već je najavio šest zaključaka koji bi se trebali odnositi na primjenu ovog zakona, odnosno uslovi koje bi privrednici trebali ispuniti kako bi ostvarili novčanu pomoć Vlade KS.

Jedan od tih zaključaka je da privredni subjekti imaju izmirene obaveze prema državi, kao i da dokažu da su isplatili plaće radnicima.

Ministar privrede Adnan Delić kazao je ranije da će novac biti uplaćivan na račune privrednih subjekata, a ne uposlenicima na račune ali da će učiniti sve da provedu kontrolu tih uplata.

Iako je rečeno da je za privredu određen 21 milion KM, danas se moglo čuti da Vlada KS ima 7,5 miliona KM sredstava, a da se 13,5 nalazi na čekanju nakon što država potpiše ugovore sa evropskim fondovima.

To je posebno kritikovala opozicija čiji su zastupnici naveli da Vlada KS priča o pomoći a da nema uopšte sredstva osim na papiru.