Srđan Mandić Centralnoj banci BiH ponudio novu lokaciju za izgradnju zgrade

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ponudio je Centralnoj banci Bosne i Hercegovine novu lokaciju za izgradnju zgrade za koju je planirano da se napravi na lokaciji parka Hastahana.

U pismu koje je poslao Centralnoj banci Bosne i Hercegovine Mandić je predložio da nova lokacija zgrade bude u blizni Avaza Twist Towera.

Siguran sam da nije potrebno posebno elaborisati i ići u detalje kolike kontroverze u javnosti izaziva najavljena izgradnja objekta Centralne banke na lokalitetu Hastahana. Nažalost, nešto što bi u osnovi trebalo da bude čisto poslovan odnos, posebno kada su u pitanju dvije, ako mogu tako reći, državne institucije, zbog netransparentnog vođenja cijelog projekta od strane prethodne administracije, ali i većine u tadašnjem sazivu Opštinskog Vijeća Opštine Centar, dobilo je negativne konotacije, dovelo do podjela, ali i narušilo ugled Centralne banke. Za takvo stanje nemam osnova, a ni namjeru, prozivati Vas i Vaše saradnike”, napisao je Mandić.

Dodaje da su odluke Opštinskog vijeća donošene u okolnostima koje bi mnogi okarakterisali kao svojevrsnu “trgovinu uticajem”.

“Ne znam da li vam je poznato kako i na koji način su organizovane i vođene javne rasprave, te donošene odluke o izmjenama i prilagođavanjima regulacionih planova. To je rađeno u atmosferi koja je daleko od slobodne i demokratske. Građanke i građani, stanovnici MZ Marijin Dvor, kao i rukovodstvo Savjeta MZ, tvrde i iznose dokaze da su bili podvrgnuti snažnim pritiscima, zastrašivanju i otvorenim prijetnjama. Pored toga, odluke Opštinskog vijeća su donošene u okolnostima koje bi mnogi okarakterisali kao svojevrsnu “trgovinu uticajem”, naveo je.

Također, kazao je da ishod ovakvih aktivnosti prethodne administracije izazvao je opravdan gnjev i revolt građana.

“Za ovo što pišem postoji čitav niz pisanih i usmenih svjedočanstava, audio i video zapisa, te zahtjeva građana da im se pomogne. Ishod ovakvih aktivnosti prethodne administracije izazvao je opravdan gnjev i revolt građana. Umjesto da preko svojih vijećnika upravljaju i odlučuju o njegovoj konačnoj namjeni, oni s pravom osjećaju da im je dio javnog prostora naprosto otet“, napisao je Mandić.

Također, dodao je da kao novoizabrani načelnik ne želi dovesti interese  građanki i građana pod znak pitanja.

“Istovremeno, duboko sam svjestan situacije i pravnih obaveza koje su iz proizašle iz odluka prethodne opštinske administracije. Takođe, veoma su mi važni i interesi Centralne banke, kao i institucije na čije sam čelo izabran velikom većinom glasova stanovnika koju tu žive“, navodi Mandić.

Centralna banke svake države, pa tako i naše Bosne i Hercegovine, je jedna od najznačajnijih institucija i budite sigurni da sam toga i kao vaš kolega po struci, ali i kao patriota, potpuno svjestan. Želim iskoristiti priliku da Vama, kao i vašim prethodnicima, iskreno čestitam na naporima i trudu koji ulažete da, bez obzira na različite političke uticaje, očuvate funkcionisanje Valutnog odbora, kao i monetarnu stabilnost u cjelini. Upravo zato, želim vas uvjeriti da je ultimativni interes nove administracije i mene lično da na području Opštine Centar egzistiraju i da se grade novi poslovni objekti pod okriljem Centralne banke”, naveo je.

Mandić je u pismu naveo da želi ponuditi adekvatnu zamjensku lokaciju za izgradnju zgrade.

“Iz tog razloga zadovoljstvo mi je da Vam sada i zvanično mogu ponuditi opciju za koju sam siguran da predstavlja kompromisno rješenje ovog slučaja, koje će imati kako političku, tako i podršku šire javnosti. Naime, na prijedlog i uz asistenciju Premijera Kantona Sarajevo, gospodina Edina Forte, želim vam ponuditi adekvatnu zamjensku lokaciju. Lokacija se nalazi u ulici Halida Kajtaza, sjeverozapadno od objekta Avaz Twist Tower”, naveo je.

Ukoliko iz nekih razloga ne prihvate tu lokaciju, Mandić je spreman ponuditi i neke druge opcije.

Pored toga, ovom prilikom želim vam dati garancije da ćemo u najbržem mogućem roku i po ubrzanoj proceduri, obezbijediti svu neophodnu dokumentaciju i saglasnosti za građenje objekta. Takođe, spremni smo iz opštinskog budžeta finansirati korekciju postojećeg ili izradu novog arhitektonskog idejnog rješenja”, napisao je Mandić.

Također, navodi da je ubjeđen da ovaj prijedlog predstavlja više od kompromisa.

Na ovaj način, potpuno transparentno, poštujući volju građana, pokazaćemo i drugim nivoima vlasti, da je moguć novi način saradnje, onakav kakav naši sugrađani, ali i sve građanke i građani Bosne i Hercegovine konačno i zaslužuju“, navodi Mandić.

Njegovu objavu u cjelosti možete pročitati u nastavku teksta.

Sa ciljem iznalaženja najboljeg rješenja za “slučaj Hastahana”, danas sam uputio Guverneru Centralne banke BiH pismo…

Posted by Srđan Mandić on Monday, 29 March 2021