Štab CZ Općine Novi Grad o epidemiološkoj situaciji: Domu zdravlja “Novi Grad” i dalje nedostaje od 20 do 25 ljekara

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, Općinski štab civilne zaštite Novi Grad Sarajevo održao je danas vanrednu sjednicu.

Konstatovano je da je u protekle dvije sedmice došlo do enormnog porasta broja oboljelih od koronavirusa, te da se ljekari i drugo medicinsko osoblje, uz sve probleme koje pandemija nosi sa sobom, i dalje suočavaju sa nedostatkom medicinskog kadra iako je prošla godina od početka pandemije u našoj zemlji. Općina Novi Grad i Općinsko Vijeće, već duži vremenski period od Vlade KS traže da se uposli nedostajući medicinski kadar kako bi se građanima omogućila brža i adekvatnija zdravstvena zaštita, a uposlenicima u zdravstvu olakšao rad. Međutim, DZ “Novi Grad” i dalje nedostaje od 20 do 25 ljekara, kako bi mogli normalno obavljati poslove pružanja primarne zdravstvene zaštite, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Sjednicom je rukovodio komandant Štaba CZ Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a uz ostale članove Štaba, sjednici je prisustvovala dr. Merima Pašić, direktorica Doma zdravlja “Novi Grad”, koja je prezentirala informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u općini Novi Grad Sarajevo. Dr. Pašić je istakla da je situacija jako teška, s obzirom na to da je u zadnje dvije sedmice došlo do velikog povećanja broja pacijenata pozitivnih na COVID-19. Iznijela je podatak da je tokom mjeseca februara u COVID ambulanti na Saraj – Polju obavljeno 3.968 pregleda, dok je u samo sedam posljednjih dana primljeno i pregledano 2.300 pacijenata.

Naš COVID centar Saraj – Polje je najopretećeniji na području KS, otprilike u zadnja četiri dana oko 600 ljudi dnevno je prošlo kroz ovu ambulantu. Angažovano je po pet ljekara u prvoj i drugoj smjeni u COVID ambulanti, a po dva ljekara odgovaraju na telefonske pozive građana“, naglasila je direktorica Pašić.

Istakla je da razumije zabrinutost građana, ali da i sami pacijenti moraju razumjeti situaciju i pridržavati se propisanih mjera. Također je kazala da je uspostavljen sistem gdje su odvojena tri ulaza, za COVID pacijente koji dolaze na pregled, zatim za one koji dolaze po treapiju, te za laboratorijske nalaze. Na raspolaganju je samo jedan rendgen aparat, a dnevno se uradi i po 250 RTG snimaka pluća.

Iako jedan tehničar optimalno dnevno može uraditi 30 snimaka, jer su izloženi radijaciji, oni u ovoj situaciji rade mnogo više. I broj briseva je također povećan, za pet dana urađeno je 1.630 briseva, dok je pulmolog očitao 1.400 snimaka pluća, a u laboratoriji je primljeno 1.340 pacijenata, tako da se samo u COVID centru dnevno građanima pruži oko 10.000 usluga, zaključila je dr. Pašić, dodajući da, iako je broj usluga utrostručen u odnosu na raniji period, medicinskog kadra i dalje nedostaje, naročito ljekara, te da su početkom februara dobili 6 mladih ljekara, a da bi trebalo još 20-25 ljekara da bi DZ mogao normalno funkcionisati u uslovima pandemije.

“U petak smo dobili jednog ljekara sa sportske medicine, obećano nam je da će doći i drugi ljekari iz Medicine rada da nam pomognu. Jedan od velikih problema je i nedostatak spremačica, nekad smo u DZ imali 35, a danas imamo samo deset spremačica, koje rade u 17 manjih i dva velika centralna objekta”, rekla je direktorica Pašić.

Shodno navedenom, Štab je donio zaključke da se putem Službe CZ Općine Novi Grad organizira kontinuirana dezinfekcija prostorija centralnog objekta DZ, COVID objekta i ambulanti porodične medicine na području Novog Grada, te da se iz struktura Civilne zaštite angažiraju redari koji će asistirati u COVID ambulanti i centralnom objektu na Otoci, kao i da se za potrebe DZ “Novi Grad” osigura potrošni medicinski materijal (zavoji i sl.).

Civilna zaštita će vršiti i dezinfekciju prostorija IV PU i službenih vozila koja koriste policijski službenici ove PU, kao i prostorija Crvenog križa Novi Grad.

Jedan od zaključaka Štaba CZ jeste i taj da se smanji broj osoba koje ulaze u šalter – salu Općine Novi Grad, sa dosadašnjih 30 na 15 osoba.