Studenti na Zlatiboru ne poštuju epidemiološke mjere

Na Zlatiboru  je izvršena kontrola studentskog odmarališta koje je ispražnjeno jer su studenti napravili zabavu sa više od 200 ljudi.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kazao je da se epidemiološke mjere najčešće krše u restoranima i kafićima u velikim gradovima, ali da se propisi sve slabije pridržavaju i u manjim mjestima.

“Za četiri dana tog novog ciklusa pojačanog nadzora, sprovedeno je više od 17.000 inspekcijskih nadzora i kontrola. Izrečeno je 417 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od preko 12.600.000 dinara“, navodi Stamenković.

“Inspekcija ne može da bude prisutna na svakom mjestu i da svakog izvršioca sankcioniše”, dodao je Stamenković.

Također je naglasio da je važna lična odgovornost svakog građanina, poduzetnika i pravnog lica.

“Najčešće su restorani kršili mjere lične zaštite i tu je izrečeno praktično 80 posto ukupnog broja prekršajnih naloga. Međutim, bilo je nepoštovanja i u mega-marketima  kod zaposlenih lica datog objekta koji nisu nosili zaštitnu opremu” naveo je Stamenković.

Prema njegovim navodima najveći problem predstavlja javni prijevoz te da kolege iz Inspekcije za bezbjednost saobraćaja aktivno rade na rješavanju problema.

“Mlađa populacija dosta griješi. To jesu naša djeca, naši studenti i sugrađani, ali dosta su bili ležerni i odlazili tamo gdje nije potrebno” zaključio je ministar. Prethodnih dana bilo je kršenja mjera u mnogim gradovima, ali i u manjim mjestima dolazi do kršenja propisa, prenosi Telegraf.