SV Medicus: Zahtjev za vakcinaciju studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli

SV Medicus uputio zahtjev za stavljanje studenata u prioritetnu grupu za vakcinaciju kako bi mogli obavljati praktičnu nastavu.

Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli (Medicus) na svojoj Facebook stranici objavilo je obavještenje za studente, a koje se odnosi na stavljanje studenata Medicinskog fakulteta na prioritetnu grupu za vakcinaciju kako bi mogli obavljati kliničku praksu na Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli.

“Danas smo uputili dopis na adrese navedene u dopisu, u kojem tražimo da se studenti Medicinskog fakulteta UNTZ uvrste u prioritetnu grupu za vakcinaciju protiv COVID-19. S obzirom da nam je ponovo onemogućen ulazak u zdravstvene ustanove, osim studenata XII semestra, zbog pogoršanja situacije, te samim tim nam je uskraćeno pravo na školovanje, smatramo da je naš zahtjev opravdan, te da nas nadležni trebaju posmatrati kao zdravstvene radnike, jer će mnogi od nas za par mjeseci biti odgovorni za živote pacijenata”, naveli su u saopćenju.

Dodaju da ne žele da zbog situacije uzrokovane pandemijom, postanu nedovoljno kvalifikovani i obučeni ljekari i zdravstveni radnici.

“Također, osuđujemo izjave pojedinaca koji tvrde da su studenti Medicinskog fakulteta doveli do pogoršanja situacije na UKC-u Tuzla, jer smo se itekako pridržavali epidemioloških mjera koje su nam nametnute, i niko od studenata nije zaražen niti ima simptome koje upućuju na korona virus. Ovim putem, želimo poručiti da se stavljamo na raspolaganje kao volonteri svim zdravstvenim ustanovama na području TK”, navodi se u obavještenju sa studente.

Poštovane kolege,

Danas smo uputili dopis na adrese navedene u dopisu, u kojem tražimo da se studenti Medicinskog…

Posted by Medicus – Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli on Thursday, 18 March 2021