Sveta misa u čast velikog prijatelja BiH Gianfranca di Daria, nekadašnjeg gradonačelnika talijanskog grada Pesara

U znak sjećanja na Gianfranca di Daria, nekadašnjeg gradonačelnika Grada i Općine Pesaro iz Italije, koji je preminuo od posljedica koronavirusa 15. marta prošle godine, u župnoj crkvi svetog Leopolda Mandića u naselju Briješće, sinoć je održana sveta misa u čast velikog humaniste i prijatelja Općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine.

Misu je predvodio župnik crkve “Sveti Leopold Mandić” Jospi Vajdner, a u vjerskom programu učestvovali su i velečasni Šimo Maršić, direktor Nadbiskupijskog centra za mlade “Ivan Pavao II”, župnik župe Stup Miroslav Ćavar, te glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije velečasni Dražen Kustura. Osim vjernika misi su prisustvovali i predstavnici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.

Gianfranco di Dario bio je gradonačelnik Pesara u više mandata, grada sa kojim je Općina Novi Grad Sarajevo uspostavila pobratimske odnose, u martu 2018. godine potpisivanjem sporazuma o bratimljenju dviju općina.

Više od 20 godina poslije rata u našoj zemlji, di Dario je pomagao organizaciju “Time for Peace” stipendirajući veliki broj djece bez roditelja sa područja općine Novi Grad Sarajevo koji su pohađali Osnovnu školu “Aleksa Šantić”, te organizirajući ljetovanja za djecu i nastavnike škole, na moru u svom gradu.

Dao je doprinos izgradnji učionice za djecu sa poteškoćama u razvoju u istoj školi, organizirao izlete u Italiji za maturante na ekskurziji. Saradnja dvije škole, “Aleksa Šantić” iz općine Novi Grad Sarajevo i “Ana Frank” iz Pesara rezultirala je čestim međusobnim posjetama nakon bratimljenja ovog grada i Općine Novi Grad Sarajevo.

Kako svako prijateljstvo ima posebnu vrijednost koju treba čuvati, tako je i na području naše općine, prigodnom misom, obilježena godišnjica smrti gradonačelnika Pesara, velikog čovjeka i humaniste, prijatelja naše zemlje, saopćeno je iz Općine Novi Grad.