SZO: Zemlje koje proizvode vakcine treba da se odreknu prava intelektualnog vlasništva

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je proizvođače vakcina da se odreknu patentnih prava do kraja pandemije koronavirusa kako bi mogle značajno da se povećaju zalihe vakcina, rekavši da ova ‘neviđena vremena’ opravdavaju taj potez.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Gebrejesus je kazao da bi zemlje koje proizvode vakcine trebalo da se odreknu prava intelektualnog vlasništva koje je predviđeno posebnim odredbama Svjetske trgovinske organizacije (STO) za hitne situacije.

“Te odredbe postoje za hitne slučajeve. Ako sada nije trenutak da se one upotrijebe, kada je onda”, izjavio je Tedros.

Pored toga, dodao je i da će se zvaničnici SZO uskoro sastati sa predstavnicima industrije kako bi identifikovali uska grla u proizvodnji i tražili rješenja.

Prema informacijama koje je objavila Assciated Press News,  postoje postrojenja na tri kontinenta čiji vlasnici trvde da bi mogli da počnu da proizvode stotine miliona vakcina protiv koronavirusa u kratkom roku samo da imaju recepturu i tehničku podršku.

Iako je Tedros pohvalio kompaniju AstraZeneca što je tehnologiju proizvodnje vakcina podijelila sa kompanijama, uključujući Institut za serum u Indiji, dodao je da je glavni nedostatak ovog pristupa nedostatak transparentnosti.

Farmaceutske kompanije koje su velikom brzinom uzimale novac poreskih obveznika iz SAD ili Evrope da bi razvile vakcine, kažu da pregovaraju o ekskluzivnim ugovorima o licenciranju sa proizvođačima od slučaja do slučaja, jer moraju da zaštite svoju intelektualnu svojinu.

Za kraj, Tedros je naveo da su preko programa UN Covax ove sedmice isporučene vakcine u više od 20 zemalja, ali da su te doze dovoljne za samo dva do tri odsto stanovništva u tim zemljama.