Tegeltija odbio sporazum, policijske agencije BiH idu u proteste

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne I Hercegovine, Zoran Tegeltija prisustvovao je danas sastanku u zgradi Vijeća ministara gdje je odbio sporazum.

Predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, Krvavac Dragan prisustvovao je sastanku sa Zoranom Tegeltijom koji je danas održan u zgradi Vijeća ministara, a kojem su prisustvovali i predsjednica Sindikata državnih službenika i zaposlenika Lejla Čopelj te predsjednica Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje Ana Mrnjavac.

Krvavac Dragan predstavlja uposlene u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela

Prilikom sastanka predsjednik Krvavac je iznio zahtjeve Sindikata policijskih organa kako slijedi:

1. osnovica za obračun plate za 2021. godinu u iznosu 498,10 KM (raniji zahtjev Sindikata je bio 535,00 KM te iznos od 498,10 smatramo kompromisnim rješenjem obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom);

2. Objava usvojenog Pravilnika o uniformi u roku od 7 dana (najkasnije do 25.03.2021.g)

3. Izrada i upućivanje u parlamentarnu proceduru novog Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine kojim će biti riješena statusna pitanja policijskih službenika u pogledu osiguranja od posljedica nesretnog slučaja, sistematskih ljekarskih pregleda, identična prava na penzionisanje sa svim ostalim policijskim službenicima na nižim nivoima vlasti u roku od 2 mjeseca, najkasnije do 01.06.2021. godine.

4. Izdvajanje uposlenih u policijskim organima iz Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH I izrada Novog Prijedloga Zakona o platama uposlenih u policijskim organima Bosne i Hercegovine u roku od 6 mjeseci, najkasnije do 01.10.2021.godine

5. Imenovanje radnog tijela za socijalni dijalog sa reprezentativnim Sindikatom- Savezom sindikata policijskih organa u BiH te imenovanje radne grupe za kolektivno pregovaranje s ciljem zaključenja kolektivnog ugovora.

Prilikom sastanka predsjedavajucem je ponuđen Sporazum sa navedenim zahtjevima na potpis na što je isti izjavio da nije u mogućnosti potpisati.

Zbog navedenog organizacija mirnih protesta od strane Sindikata se nastavlja prema planu.