Tužilaštvo Brčko distrikta/ Optužnica za trgovinu ljudima: Maloljetnu kćerku prisilio na udaju

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv lica s inicijalima N.M. (35) iz ovog grada zbog sumnje da je maloljetnu kćer prisilio na udaju za B.Š., za šta je od njegove porodice primio novčanu naknadu.

On je optužen za trgovinu ljudima, kao i za verbalno i fizičko nasilje u porodici kojim je trinaestogodišnju kćer prisilio na vanbračnu zajednicu. Tužilaštvo Distrikta optužilo je N.M. da je u aprilu 2020. godine, u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, nakon uzimanja novčane naknade od porodice Š., toj porodici predao svoju trinaestogodišnju kćer radi prisilnog stupanja u vanbračnu zajednicu.

Nakon što je pobjegla, on je žrtvu uz prijetnje i uslovljavanja vratio porodici Š., a nakon novog bjekstva policija je maloljetnicu u zapuštenom stanju pronašla u gradu, poslije čega je smještena u namjensku ustanovu – navedeno je u optužnici. Pored trgovine ljudima, N.M. je optužen i da je prethodno vršio nasilje nad njom, čineći to i prema supruzi, verbalno i fizički ih zlostavljajući najčešće pred drugim maloljetnim članovima porodice, natjeravši tako trinaestogodišnjakinju na vanbračnu zajednicu – zaključuje se u optužnici dostavljenoj Osnovnom sudu Distrikta.

U nastavku postupka, sud je u cijelosti potvrdio optužnicu kojom se N.M. tereti za krivično djelo trgovine ljudima (iz člana 207a stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od najmanje deset godina. Uz to, optužen je i za krivično djelo nasilja u porodici (iz člana 218 stav 4 Krivičnog zakona) za koje se može izreći kazna zatvora od jedne do pet godina.

Za trgovinu ljudima ovo tužilaštvo nedavno je podiglo optužnicu i protiv lica s inicijalima Š.Š. (26) zbog sumnje da je navođenjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao maloljetnu suprugu. On je optužen da je od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači i da licima koja pokažu interesovanje ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.