Tužilaštvo KS bez detalja o novom krivičnom predmetu protiv Izetbegović i pedijatara

Tužilaštvo KS uputilo je odgovor zastupnici u Skupštini KS Arijani Memić na pitanje koje je postavila u vezi slučaja Nadin Smajlović.

“Jedno od pitanja koja se sama nameću je zašto niste utvrdili posljedice ovih postupaka po život i zdravlje malodobnog djeteta? Da li možete da zamislite ishod situacije da roditelji nisu reagovali i odveli svoje dijete na liječenje u Tursku? Šta da nisu imali novca? Šta da nisu znali i da nisu razumjeli sve moguće posljedice bolesti kakvu ima malodobna Nadin? Da li bi TEK TADA imali osnov za pokretanje postupka, jer je život djeteta došao u pitanje? Zašto niste angažovali medicinskog vještaka koji bi to jedini mogao utvditi?”, glasilo je pitanje zastupnice Memić.

“Obavještavamo Vas da ovo Tužilaštvo, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, preduzima potrebne radnje radi provjere navoda krivične prijave od 29.11.2019. godine i drugih informacija, a sve u cilju donošenja konačne tužilačke odluke. S obzirom da je u predmetu, prema navodima iz prijave, oštećena maloljetna osoba, sukladno Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, ne možemo davati više informacija”, navela je glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija.

Tužilaštvo KS navelo je i broj krivičnog predmeta T09 0 KT 0151597 21 2 što upućuje da je formiran novi predmet u ovoj godini.

Predmet je formiran nakon što je Federalno tužilaštvo naložilo Tužilaštvu KS da provede istragu navodeći da je ranija odluka o neprovođenju istrage u ovom slučaju bila preuranjena.

Advokatica porodice Nadin Smajlović, Maida Galijatović potvrdila je da je dobila obavijest Federalnog tužilaštva da se pritužba usvaja.

Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin krajem novembra 2019. godine je zbog nepružanja medicinske pomoći njenom djetetu i otkrivanja profesionalne tajne prijavila direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović i deset pedijatara Pedijatrijske klinike KCUS-a.

“Kantonalno tužilaštvo nije utvrdilo odlučne činjenice i nije ispitalo sve okolnosti značajne za predmet sa nalogom da provedu istražne radnje”, kazala je Galijatović.

Galijatović je istakla kako bi Tužilaštvo KS trebalo provesti medicinsko vještačenje za svaku odluku Tužilaštva da bi utvrdili da li postoji uzročno-posljedična veza, da li je radnjama koje su prijavljene načinjena šteta, da li je narušeno zdravlje djeteta.

Iako je Tužilaštvu KS dostavljeno mnoštvo dokaza, otpusno pismo, iskaz majke Amine Smajlović, tužiteljica Sanela Škaljić donijela je odluku o neprovođenju istrage.

Tu odluku je potvrdila i glavna tužiteljica Sabina Sarajlija nakon čega se porodica putem advokatice Galijatović obraća Federalnom tužilaštvu.