Tužiteljice odjela za maloljetnike KTKS posjetile odgojno popravni dom u Orašju

Tužiteljice Odjela za maloljetnike KTKS obavile su redovnu posjetu maloljetnicima koji su smješteni u ustanovama za izvršenje zavodskih mjera, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku FBIH.

Posjeta je obavljena u Odgojno-popravnom domu u Odjeljenju za izvršenje odgojnih mjera i Odjeljenju za maloljetne zatvorenike u Orašju, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

U skladu sa epidemiološkim mjerama, obavljeni su razgovori sa maloljetnicima i stručnim osobljem, a sve u cilju ocjene uspjeha postignutog u odgoju i pravilnom razvoju maloljetnika te utvrđivanju pravilnosti postupanja.

Maloljetnici su iznijeli svoje potrebe i viđenje njihovog boravka u navedenoj ustanovi, te je stručno osoblje, pored svakodnevnih aktivnosti, ukazalo i na podršku koju pružaju maloljetnicima u njihovoj edukaciji, a sve u cilju njihove uspješne resocijalizacije i rehabilitacije.

Prilikom posjete uručena je donacija knjiga za potrebe biblioteke koju koriste maloljetnici, a prikupljena od strane uposlenika Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.