U Općoj bolnici 120 Covid pacijenata, apelovali na građane da im pomognu poštivajući epidemiološke mjere

U posljednja 24 sata u Covid odjele Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” na hospitalizaciju je primljeno sedamnaest pacijenata, a devet je otpušteno na kućno liječenje.

U Covid odjelima na bolničkom liječenju je 120 teških pacijenata, od kojih je jedanaest na intenzivnoj njezi, jedan je na respiratoru, a tri pacijenta su na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Medicinsko osoblje ulaže maksimalne napore da odgovori velikom prilivu pacijenata u okolnostima pandemije Covid-19, ali i samo obolijeva od ove infekcije.

Ukupno je 25 zdravstvenih radnika Opće bolnice pozitivno na Covid-19, u samoizolaciji je 15 , a još 10 nemedicinskih radnika je zaraženo ovim virusom i izbačeno iz stroja.

“Apeliramo na naše građane da nam pomognu da sačuvamo zdravstveni sistem poštujući sve preporučene epidemiološke mjere”, upućeno je građanima koji poprilično neozbiljno shvataju mjere i preporuke kriznih štabova iz ove ustanove.

Pored brige o Covid pacijentima i u drugim odjelima Opće bolnice organizira se rad.

Jučer su 43 pacijenta primljena na bolničko liječenje, a 28 je otpušteno sa hospitalizacije.

Ukupno je bilo 1.093 pregleda i pruženo 5.548 usluga. Urađeno je 18 operacija, a Kanton Sarajevo je bogatiji za devet beba koje su proteklog dana rođene u ovoj ustanovi.