Upoznajte Alena Hatkića, dobitnika Zlatne plakete Student generacije UNTZ

Alen Hatkić rođen je 10.10.1996. godine u Zagrebu, a trenutno živi u Tešnju, završio je Osnovnu školu “Abdulvehab Ilhamija” Kalošević, a zatim JU Srednju tehničku školu Tešanj, smjer farmaceutski tehničar.

Nakon toga, Alen je upisao Farmaceutski fakultet u Tuzli kojeg je završio sa prosjekom 9,60 te ponio titulu najboljeg studenta u generaciji za koju je nagrađen Zlatnom plaketom “Student generacije UNTZ”.

Alen je za Studomat otkrio kako izgleda život studenta farmacije te dao savjet za sve one koji završavaju srednju školu i žele upisati ovaj fakultet.

Dobio si Zlatnu plaketu “Student generacije Univerziteta u Tuzli”, kako se osjećaš povodom toga?

“Velika mi je čast i zadovoljstvo predstavljati svoj fakultet kao Zlatni student generacije. Osjećaj je nestvaran i neopisiv, pogotovo zbog činjenice da na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli unazad pet-šest godina nije bilo Zlatnih studenata. Ova priznanje će mi svakako biti motivacija i izvor samopouzdanja za dalji rad”.

Farmaceutski fakultet je poznat kao zahtjevan studij. Da li je studiranje na ovom fakultetu prepreka vannastavnim aktivnostima i druženjima?

“Kao i na svakom drugom fakultetu postoje periodi kada je potrebno malo više ”zapeti” sa učenjem ali i periodi kada se ”lakše diše.” Studij na farmaciji jeste zahtjevan ali iz ličnog iskustva smatram da ostavlja sasvim dovoljno prostora za druge aktivnosti. Bitan je balans između učenja i odmora. Uz pravilnu organizaciju obaveza sve se može stići”.

Šta ti je bila najveća motivacija za učenje u toku studija?

“Moja najveća motivacija bili su mi roditelji koji su mi pružali podršku u svakom smislu. Tako da želja da ih učinim ponosnim te da opravdam svo njihovo ulaganje u moje obrazovanje – bili su mi glavni motivi koji su me gurali dalje”.

Kada se pojavila ljubav prema farmaciji, kada si odlučio da želiš upisati ovaj studij?

“Još u osnovnoj školi sam pokazao interes i afinitet za prirodne nauke. Jako volim hemiju i biologiju kao i druge srodne discipline. Također, rad u laboratoriji je za mene nešto predivno i nešto što jako volim. Tako da sam u farmaciji pronašao sve te elemente. Završio sam Srednju farmaceutsku školu tako da mi nije bilo teško odlučiti koji fakultet upisati”.

Možeš li napisati neki savjet za sve one kojima je želja upisati Farmaceutski fakultet? Kakav je tvoj dojam o studiranju na ovom fakultetu?

“Studij farmacije jeste zahtjevan i oduzima poprilično vremena. Ali kao što sam već rekao, jako je bitno dobro se organizovati i ozbiljno pristupiti prema učenju i drugim obavezama. Mislim da Farmaceutski fakultet u Tuzli može pružiti kvalitetan nivo znanja za one koji se potrude. Činjenica koja govori u prilog tome je da su brojni bivši studenti Farmaceutskog fakulteta postali uspješni stručnjaci u praksi, kako kod nas tako i u inostranstvu”.

S obzirom da nemaš više status studenta, kakvi su ti planovi nakon fakulteta? Ostati u Bosni i Hercegovini ili…?

“Volio bih se nastaviti školovati te kontinuirano usavršavati svoje znanje bilo kroz doktorski studij ili neku specijalizaciju. Mnogo me privlači naučno-istraživački rad tako da bih se volio iskušati u tome. A hoće li to biti u BiH ili u nekoj drugoj državi, ne znam. Za početak bih volio ostati kod nas, jer mislim da mladi trebaju da ostanu i doprinesu kvalitetu naše države”.

Razlika između studentskog života i života nakon fakulteta?

“Nakon fakulteta i studentskog života slijedi jedan prijelazni period kada je potrebno donijeti važne odluke. Šta dalje? Odakle početi? Gdje? I mislim da je svima u tom periodu manje-više isto – neizvjesno i nepoznato. Međutim dobra strana nakon fakulteta je što je definitivno manje stresa i mnogo više slobodnog vremena”.

Tvoja motivaciona poruka za studente je…

“Nikada ne odustajte. Vjerujte u sebe, budite uporni, ozbiljni i odgovorni. Pojedinac nije svjestan šta sve može postići kada se potrudi. Stepenice do uspjeha su prepune prepreka ali kada se popnete i pogledate iza sebe šta ste sve postigli – bićete jako ponosni!”.

I za kraj, reci nam koji ti je omiljeni film kojeg bi svima preporučio da pogledaju i zašto?

“Jako volim trilogiju ”The Hunger Games.” Mislim da je podobna za širi spektar gledalaca i da se dosta toga može uporediti sa današnjim stanjem/problemima u sistemu/društvu”, piše Studomat.