Uredi svoj kutak: Ideje i savjeti za uređenje prostora za učenje kod kuće

Radni kutak u udobnosti vlastitog doma studentima i učenicima postao je mjesto na kojem provode najviše vremena stoga je bitna dobra organizacija prostora.

Važno je da radni prostor bude ugodan, jednostavan, a prije svega – funkcionalan.

Šta to radni kutak u vlastitom domu čini dovoljno pogodnim za rad, a da je i oku ugodan? Pri uređenju važno je imati na umu kombinaciju praktičnosti i udobnosti. Radni prostor ne treba biti pretjerano hladan, ali ne smije se ni pretjerati s udobnosti.

Osnovne smjernice

Tokom rada od kuće nije poželjno da se obveze izvršavaju na kauču ili u krevetu. Ako je mjesto na kojem se izvršavaju obveze prekomotno i preležerno, to se odražava na kvalitetu obavljenog posla i na koncentraciju pri izvršavanju obveza. Stoga, važno je osigurati pravo radno okruženje. Nije potrebno pretjerivati kod uređenja jer se ipak radi o “kućnom izdanju”. Radni kutak može se nalaziti u bilo kojem dijelu doma koji je dovoljno izoliran da se ne narušava mir, poput dijela dnevnog boravka ili spavaće sobe, piše Globalnenovine.

Za početak, važan je radni stol koji ima dovoljno mjesta za svu opremu potrebnu za rad. Praktičnost i jednostavno održavanje glavne su karakteristike kod ovakvog komada namještaja. Također, mora biti dovoljno dubok da se osigura dovoljno mjesta za sav potreban pribor. Nadalje, stolac mora biti udoban i kvalitetan jer velik broj sati provodimo sjedeći. U studentskom kutku glavnu ulogu igra tehnološka oprema. Bez ispravnog kompjutora ili laptopa ove godine nije se mogla pratiti nastava.

Osim prirodnog svjetla, važno je imati dobru umjetnu rasvjetu. Iznad stola je dobro imati police na koje se mogu odložiti skripte i knjige, tako će cijeli prostor biti organiziraniji i uredniji. Također, na police se mogu staviti određeni ukrasi pa će prostor dobiti osobni pečat. Same po sebi i police mogu biti dobar detalj u uređenju radnog kutka. Dobra rasvjeta izuzetno je važna za radno okruženje.

Detalji razbijaju monotoniju

U radnom kutku poželjno je imati i uredski pribor – olovke, markeri, rokovnici, bilježnice, fascikli te samoljepljivi papirići u boji za naglašavanje važnih stvari. Za što ugodniji ambijent poželjno je staviti i neki detalj kao što je ukrasna biljka koja je lako održiva, svijeća ili lampice.

Takvi detalji promjene prostor i daju mu sasvim drukčije ruho. Također, može se izraditi To do lista za zapisivanje obveza i njihovih rokova. Ta lista može se nalaziti na panou s pribadačama ili na običnom papiru. Pano s pribadačama također može poslužiti kao dekoracija na zidu. Na njemu se mogu nalaziti i uspomene poput ulaznica s koncerata, fotografija ili razglednica.

Kada su u pitanju boje koje se koriste pri uređivanju prostora važno je ostati umjeren. Prostor ne treba biti sav u jednom tonu, ali ne treba biti prešaren. Dovoljno je upotrijebiti dvije do tri boje da kutak za učenje bude vizualno atraktivan, ali ne previše napadan. Niti s detaljima nije potrebno pretjerivati. Kada se pretjera nastaje nered, a radni kutak gubi svoj smisao i funkciju.