Ustavni sud FBiH poništio izmjene Zakona, oglasio se i Haris Zahiragić: Kanton Sarajevo nije zaslužio ovakvu vlast

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo neustavan. Odluka je u Ustavnom sudu donesena jednoglasno.

Radi se o zakonu na osnovu kojeg je formirana Vlada KS na čelu sa Edinom Fortom, tačnije na osnovu kojeg su ukinuta pojedina ministarstva u Kantonu Sarajevo, a osnovana druga. Većina u Skupštini KS je Zakon izglasala 17. decembra, kad im se jako žurilo, pa je on stupio na snagu već 18. decembra. Vlada na čelu s Fortom imenovana je 5. januara 2021.

Utvrđuje se da Zakon, navodi se u odluci Ustavnog suda FBiH, nije saglasan sa Ustavom Federacije BiH, jer postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS.

Ocjenu ustavnosti postupka donošenja Zakona tražio je premijer Federacije Fadil Novalić.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ovim povodom se oglasio i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Haris Zahiragić, koji je kazao da je ovo je samo jedna u nizu odluka Ustavnog suda.

Sada imamo situaciju da je sama organizacija Vlade, kao i sama Vlada KS, neustavna usred širenja pandemije. Oni kao takvi, sada donose i najavljuju donošenje novih neustavnih rješenja… Da li će iko odgovarati za štetu koja će neminovno nastati radi ove presude? Eksperti, nema šta. Zadovoljstvo je biti na drugoj strani, ali Kanton Sarajevo nije zaslužio ovakvu vlast”, kazao je između ostalog.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i…

Posted by Haris Zahiragić on Utorak, 9. March 2021.