Vilsonovo šetalište uskoro dobija modernu javnu rasvjetu

Vilsonovo šetalište uskoro će dobiti modernu javnu rasvjetu i to na dionici od mosta Topal Osman – paše do Mosta Suade Dilberović i Olge Šučić, saopćili su iz Općine Novo Sarajevo.

Radi se o projektu modernizacije sistema javne rasvjete, koji će se realizirati u dvije faze, a za koji je Općina Novo Sarajevo planirala oko 330.000 KM.

Okviri sporazum za realizaciju projekta “Smart city” – I faza u srijedu, 24. marta ove godine potpisali su načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i zamjenik direktora firme “SES” d.o.o. Sarajevo, Emir Dedović.

Foto: Novo Sarajevo
Foto: Novo Sarajevo

U svom obraćanju Općinski načelnik dr. Tanović istakao je kako uprkos svim poteškoćama izazvanim panedmijom koronavirusa, Općina nastavlja sa realizacijom značajnih projekata poput ovoga na unapređenju sistema javne rasvjete na Vilsonovom šetalištu.

“Pored toga što će se u potpunosti unaprijediti javna rasvjeta u najpoznatijem sarajevskom šetalištu, ugradnjom LED svjetiljki sa senzorima na postojećim stubovima rasvjete na ovom lokalitetu ostvarit će se više od 60 posto uštede električne energije, što je ujedno i primarni cilj realizacije ovog projekta”, istakao je načelnik dr. Tanović, te dodao kako je drugom fazom radova predviđeno daljinsko upravljanje i dimovanje, odnosno uspostava sistema tzv. pametne javne rasvjete.

S obzirom da se radi o dionici koja jednim dijelom obuhvata i područje Općine Centar, Općina Novo Sarajevo je pribavila saglasnost Općine Centar za učešće u projektu rekonstrukcije i unaprjeđenja sistema javne rasvjete u Vilsonovom šetalištu na dionici koja se nalazi na teritoriji ove Općine.

Na predmetnoj dionici postoji ukupno 148 stubova javne rasvjete, od čega na području Općine Novo Sarajevo 112, a na području Općine Centar 36.

Sve svjetiljke će sadržavati LED module u skladu sa potrebnim standardima i u skladu sa preporukama Pravilnika o tehničkim uslovima sistema javne rasvjete Kantona Sarajevo.

Foto: Novo Sarajevo
Foto: Novo Sarajevo