Vrhunski Turski stručnjaci pomažu KS u borbi protiv pandemije

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić pozvao je dvojicu vrhunskih ljekara prof. dr. Bilgin Saita, specijalistu interne medicine i doc. dr. Siran Keskea, infektologa da dođu u Kanton Sarajevo kao jedan vid pomoći medicinskim radnicima u borbi sa pandemijom.

Pomenuti doktori su zaduženi za rad Covid centra u Američkoj bolnici u Istanbulu a danas su zajedno s ministrom Vranićem posjetili Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, gdje ih je ugostio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice i prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjeljenja.

Isti su informisani o trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj koronavirusom, samom načinu liječenja i zbrinjavanja velikog broja pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Naredna dva dana radit će sa doktorima i prenijeti im iskustva u liječenju pacijenata od koronavirusa. Nakon vizite, koju su završili na intenzivnoj njezi, obići će i sve ostale, ukupno 181 pacijenta, koliko ih je trenutno hospitalizirano u Covid odjelu ove bolnice.

Sutra, ujedno i drugi dan posjete, gosti će održati predavanje za medicinsko osoblje koje se brine o Covid pacijentima, također planiran je nastavak zajedničkog rada na pomenutom odjelu.

Kvalitetna saradnja između ove dvije bolnice je uspostavljena je mnogo ranije, a ljekari su putem video linka razmjenjivali mišljenja i razgovarali o svim pitanjima vezanim za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom, saopćeno je iz Vlade KS.