Zastupnici razmatraju trenutnu epidemiološku situaciju s ciljem donošenja mjera

Predstavnici zdravstvenih institucija Kantona Sarajevo danas su zastupnicima Skupštine KS, na hitnoj sjednici posvećenoj epidemiološkoj situaciji, prezentirali informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj koronavirusom, kao i mjerama koje su poduzeli.

Gotovo svi predstavnici institucija, KCUS-a, Opšte bolnice “Prof. dr Abdulah Nakaš”, Hitne pomoći, Zdravstvenog osiguranja KS, Doma zdravlja KS, Zavoda za javno zdravstvo KS te Kriznog štaba, resornog ministarstva su jedinstvenog stava da je situacija jako teška, a da im je najveći problem u borbi protiv Covid-19 infekcije – prostor i kadar, saopćeno je iz Vlade KS.

Predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je hronološki analizirao početak i razvoj epidemije koronavirusa, te naveo da je u periodu 2020. godine epidemiološka situacija bila bolja, za razliku od današnje, kada je virus mutirao na način da se sada lakše prenosi uz teže kliničke slike.

“Nalazimo se u kritičnoj situaciji jer se bolnički kapaciteti brzo pune, zdravstveno osoblje je pri kraju fizičke snage. Obolijevaju i ljekari, tehničari, vozači”, naveo je ministar Vranić i dodao da je zdravstveni kadar nosilac borbe protiv Covid-19, i trebaju pomoć jer neće imati ko da liječi bolesne.

Direktor Opšte bolnice Ismet Gavrankapetanović kazao je da dvorane nisu rješenje, jer lakši pacijenti mogu ići kući, ali da je potreban dodatan broj kliničkih mjesta.

“Važan je medicinski kadar, posebno medicinske sestre kao i ljekari”, rekao je Gavrankapetanović.

Član Kriznog štaba Ednan Drljević je pojasnio da se mutirani britanski soj koronavirusa brže širi, te je neophodan kadar, medicinski i nemedicinski (higijeničari, vozači), ali i širenje bolničkih kapaciteta.

“Samo vakcinacija nas može izvući. I to je jedini izlaz iz krize. Širenje bolničkih kapaciteta i lockdown na nivou FBiH”, bio je konkretan dr. Drljević.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je teška situacija, zdravstveni radnici su na velikom iskušenju. Iako se dobro nose s problemima, veliki priliv pacijenata je pokazatelj da se epidemija koronavirusa usložnjava.

Pozvali su građane da krajnje ozbiljno shvate situaciju, jer je primjetno da je, u odnosu na početnu fazu koronavirusa kako je kazao doktor Rusmir Baljić, britanski soj koronavirusa opasniji.

“Sve mjere koje donosi Vlada KS, donesene su radi našeg dobra. Na krizu možemo odgovoriti ukoliko se svi skupa budemo pridržavali mjera, jer samo će tako mjere dati rezultate – fizička distanca, maska i vakcina će dati dobre rezultate”, poručio je Baljić.

Također je i doktor Nermin Granov apelirao na građane da se pridržavaju mjera kako bi zdravstveni sistem mogao adekvatno odgovoriti na novonastalu situaciju. Istakao je da je razlika između rata i korone vrlo mala, što se zdravstvenih radnika tiče.

“Ima puno pacijenata koji zahtijevaju intubaciju, ali mi živimo za ovaj grad, i do zadnjeg ćemo se boriti protiv virusa, ali udruženim snagama”, apel je dr. Granova.

Upozoreno je i na to da je osjetan nedostatak kisika koji se dobavlja iz Njemačke i Austrije, a to je problem i u Evropi.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS prof.dr Aida Pilav je hronološki iznijela informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj koronavirusom.

“Najveći broj umrlih je u dobi od 61 godinu i više. Treba svi da shvatimo da je ključni moment da se treba strogo pridržavati propisanih mjera”, istakla je Pilav.

Također je naglašeno da su pozitivne rezultate dali i Pozivni centar i drive-in punktovi, što je rasteretilo domove zdravlja.

Direktor Hitne medicinske pomoći Adem Zalihić je, pored ostalog, podsjetio na dugogodišnji problem a to je primopredaja pacijenata.

Pozvao je zastupnike Skupštine KS da apeluju na zdravstvene ustanove za otklanjanje tih problema, kako bi Hitna služba bolje funkcionirala.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je na hitnoj sjednici Skupštine KS kazao da je parcijalno zatvaranje tokom ovog vikenda, kao mjera za smanjenje širenja koronavirusa, dalo rezultate, ali ih je nemoguće odmah dobiti. Ukoliko se pokaže da je broj zaraženih smanjen, imajući u vidu da se virus brzo širi, onda su mjere dobre, pozitivne, naglasio je.

Podsjetio je da su predstavnici zdravstvenih institucija u KS-u danas pred zastupnicima iznijeli probleme s kojima se suočavaju, a najveći su kadrovi i prostor, naglasivši da je Vlada spremna finansirati dodatni kadar, spremna je pomoći, ali da trebaju poslati zahtjev.

Istakao je i da, ukoliko bude zatvaranja što je jedno od zastupničkih pitanja, onda mora biti i paketa mjera za obeštećenje privrednika, ali da je u ovom trenutku najpotrebnija vakcina.

“Naš vapaj upućen Federalnom kriznom štabu odnosi se na nabavku vakcina. U ovom trenutku je teže doći do vakcina nego ih platiti”, naveo je Forto.

Na zastupnička pitanja odgovarala je i direktorica Pilav te kazala da je pripremljen plan vakcinacije kroz radnu grupu na čelu s ministrom zdravstva KS Harisom Vranićem. Donacijom koja je stigla iz Republike Srbije, vakcine su dobili uposlenici u sektoru zdravstva – ljekari, medicinske sestre/tehničari, higijeničari, vozači.

U toku je pauza nakon koje bi zastupnici trebali razmotriti nove mjere u suzbijanju koronavirusa, ali također odgovoriti i na opravdane zahtjeve predstavnika zdravstvenih institucija: KCUS-a, Opšte bolnice “Prof.dr Abdulah Nakaš”, Hitne pomoći, Zdravstvenog osiguranja KS, Doma zdravlja KS, Zavoda za javno zdravstvo KS te predsjednika Kriznog štaba i ministra zdravstva Harisa Vranića.

Oni su danas na hitnoj sjednici Skupštine prezentirali informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj koronavirusom, kao i mjerama koje su poduzeli.