Želite pametnu djecu? Učite ih da sviraju, a ne da programiraju

Najnovija otkrića neurologa pokazuju da kada učite da svirate muzički instrument vaša moždana snaga se povećava.

Jedna od glavnih ideja kada se govori o reformi obrazovanja u svjetlu razvoja tehnologije jeste uvođenje programiranja u škole. To bi trebalo omogućiti djeci da se bolje prilagode na svijet u kojem su kompjuteri sveprisutni.

Međutim, nema mnogo veze između programiranja i današnjeg okruženja u kojem je sve na klik.

Gotovo nikome u biznisu, naprimjer, nisu potrebne vještine programiranja osim, recimo, da znaju kako da naprave tabelu, piše Inc.com, a prenosi BUKA.

Nadalje, osnovne vještine programiranja koje se danas uče u školama nemaju puno sličnosti sa načinom na koji profesionalni programeri kodiraju. Pokret “naučimo djecu da kodiraju” opravdava ovu vrstu nastave time što ona navodno kod djece poboljšava znanje matematike i jezika.

Međutim, čini se da to nije tačno, sudeći prema istraživanju koje je u decembru 2020. godine provedeno na američkom fakultetu MIT, a koje otkriva: “Razumijevanje kompjuterskog programiranja je čini se stvar za sebe. To nije isto kao jezik, niti je isto kao matematika i logika.”

Za razliku od toga, ono što kod djece zaista poboljšava druge vještine i moždanu snagu jeste kada uče da sviraju muzičke instrumente, tvrdi istraživanje provedno u januaru 2021. godine na Univerzitetu u Cirihu, a objavljeno u Žurnalu neuronauke.

Sažetak istraživanja (u okviru kojeg je skeniran mozak muzičara i nemuzičara) objavljen u Inverse objašnjava da je mozak muzičara daleko strukturno i funkcionalno povezaniji nego kod nemuzičara, naročito u oblastima mozga odgovornim za govor i zvuk (naročito auditorni korteksi obje hemisfere).

Grupa muzičara također je pokazala jaču povezanost auditornih korteksa sa drugim dijelovima mozga u frontalnom, parijetalnom i temporalnom korteksu, za koje se zna da učestvuju u višim kognitivnim funkcijama kao što su pamćenje, radna memorija i izvršne funkcije.

Ovaj porast moždane snage i funkcionalnosti ostaje čak i kada dijete ne nastavi da svira instrument.

“Što ranije muzičari započnu bavljenje muzikom, ove veze će biti jače”, kaže profesor Simon Leipold, koautor studije.

Ukratko, ako želite da vasa djeca budu pametnija, bolje je da uče svirati muzički instrument nego da uče programirati, piše Inc.com.