Bafta nagrade: Jasmila Žbanić dočekuje ceremoniju sa dvije nominacije

Nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) biće dodjeljene sutra uveče u Londonu na svečanosti bez publike zbog pandemije koronavirusa, a bh. rediteljka ostvarenja “Quo Vadis, Aida?” Jasmila Žbanić dočekuje ceremoniju sa dvije nominacije – za najbolji strani film i najboljeg reditelja.

Priznanja će biti dodijeljena u 25 kategorija, a 74. po redu ceremonija održava se u Royal Albert Hall. Najviše nominacija, po sedam imaju ostvarenja “Nomadland” i “Rocks”, a jednu manje imaju filmovi “Mank”, “Minari”, “The Father” i “Promising Young Woman”.

Film koji govori o genocidu u Srebrenici, također nominiran je za Oscara u kategoriji najbolji strani film. Film “Quo vadis, Aida?” postao je drugi film iz BiH koji se našao u utrci za ovu prestižnu nagradu. Dodjela nagrade Oscar biće 25. aprila.

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras se održava svečana dodjela nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja redateljici Žbanić, u okviru Modula Memorije.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matt Field i ambasador SAD-a Eric Nelson uputili su snažnu poruku podrške rediteljici Žbanić.