Centar za promociju zdravlja Općine Stari Grad predstavio projekat “Zdrava mladost – sretna starost”

Centar za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad predstavio je danas projekat “Zdrava mladost-sretna starost” namijenjen najmlađoj i najstarijoj populaciji, a koji će doprinijeti razvoju zdravstvenog trenda i zdravih stilova života osoba treće životne dobi i djece predškolskog i školskog uzrasta.

Stručni i licencirani fizioterapeuti ovog Centra snimili su najmlađima setove vježbi prilagođene za uzrast predškolske djece, uzrast osnovnog obrazovanja i djecu sa poteškoćama u razvoju.

Video materijal sa ovim vježbama bit će dostavljen školama i vrtićima s područja općine Stari Grad s ciljem postavljanja vježbi na online platforme učenicima, a emitovat će se i u programima TV kuća, te na društvenim mrežama.

Također, projekat uključuje i nastavak zdravstveno-socijalnog programa za osobe treće životne dobi.

Projekat je danas predstavljen direktorima osnovnih škola iz Starog Grada, predstavnicima Vijeća roditelja i medijima. Kako je pojasnila Emina Mašić iz Centra za promociju i unapređenje zdravlja, u okviru projekta realizovat će se terapijske vježbe za osobe treće životne dobi, mjerenja, te individualni programi vježbi, dok je posebna pažnja posvećena djeci.

“Ponosni smo na činjenicu da će ove vježbe ući u sve kuće, odnosno da će sva djeca imati priliku da vide i vježbaju sa nama. Pored vježbi, snimili smo i emisije o zdravoj i pravilnoj ishrani sa prof.dr. Arzijom Pašalić, dekanesom Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu. Ona je dala smjernice za sve populacije, kako i na koji način se hraniti, posebno u periodu pandemije korona virusa. Veliki je značaj učešće Općine Stari Grad koja je prepoznala kvalitet ovog projekta, čime je postala prva lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja će provesti ovako bitan projekat, posebno za djecu predškolskog i školskog uzrasta, te djecu sa poteškoćama u razvoju”, kazala je Mašić.

Predsjednik udruženja za promociju i unapređenje zdravlja “Generacija” Mahir Selmanović kazao je da se kroz projekat djeci prezentiraju vježbe disanja, prevencije deformiteta, razvijanje kolektivne sposobnosti, osjećaja socijalizacije i uključenosti.

“Sa zadovoljstvom smo uradili ovaj projekat koji će biti dostupan svakom djetetu u njihovim domovima i napraviti jednu dodatnu konekciju između roditelja i njihove djece, tako što će barem tih osam minuta dnevno moći posvetiti svome djetetu i raditi nešto za njihovo zdravlje”, kazao je Selmanović. Zahvalio se Općini Stari Grad i UNDP BiH bez kojih projekat ne bi mogao zaživjeti.

Općina Stari Grad pokrenula Centar prije četiri godine

Općina Stari Grad pokrenula je Centar za promociju i unapređenje zdravlja 2017. godine, adaptrirajući i opremivši prostorije za njihov rad na adresi Obala Kulina bana.

Centar danas broji oko hiljadu članova, a njegova najveća prednost je što jedini u cijelom Kantonu Sarajevo okuplja članove iz svih općina, ne samo iz Starog Grada. Općina Stari Grad na godišnjem nivou izdvaja 30.000 KM za finansiranje rada i aktivnosti Centra za promociju i unapređenje zdravlja.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić danas zbog obaveza nije mogao prisustvovati prezentaciji projekta, ali je poručio da je svjestan značaja ovakvih aktivnosti za djecu i osobe treće životne dobi i zaželio Centru uspješnu realizaciju.

Projekat “Zdrava mladost-sretna starost” realizuje se u okviru programa ‘Žene na izborima u Bosni i Hercegovini’, kojeg finansira Vlada Švedske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Menadžerica projekta “Žene na izborima u BiH” Lejla Ramić-Mesihović govorila je razlozima za podršku ovom projektu. Objasnila je da je istraživanje koje su proveli prošle godine pokazalo da je život žena u BiH u periodu pandemije dodatno opterećen, te su odlučili podržati projekat koji bi na neki način žene rasteretio, a ovdje vide tu mogućnost.

“Jedna od glavnih prepreka da se žene društveno politički angažuju i da budu efikasnije na poljima odlučivanja je nepostojanje adekvatnih socijalnih usluga i drugih servisa koji treba da prate svaku modernu porodicu. Mi smo se vodili tom mišlju da treba da napravimo neki zdrav prostor i za porodicu i za djecu, za ženu u našem društvu, te smo odlučili da finansiramo projekat poput ovog. Na ovaj projekat smo jako ponosni zato što je on komplementaran sa nastavnim planom i programom”, izjavila je Ramić-Mesihović.

Video vježbe za djecu predškolskog i školskog uzrasta, kao i djecu s poteškoćama u razvoju emitovat će se svakog vikenda u emisiji “Uzbuđenje” Face TV-a i u dnevnim terminima u programu RTV Vogošća, saopćeno je iz općine Stari Grad.