Da se ne zaboravi/ Informativne table postaljene u Srebrenici na lokacijama strahovitog genocida

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari postavljene su informativne table, koje detaljnije objašnjavaju lokacije genocida i posjetiocima dočaravaju strahote koje su se događale u tim ratnim danima.

Table su napisane na bosanskom i engleskom jeziku, jedna informativna tabla postavljena je i na glavni ulaz u bazu Holandskog bataljona UNPROFOR-a.

Kako je navedeno, holandski vojnici su 13. jula 1995. godine sproveli i predali kroz ovu kapiju više od 6.000 izbjeglica u ruke vojsci i policiji tzv. Republike Srpske. Kako su izbjeglice prolazile kroz kapiju, vojska i policija tzv. Republike Srpske, u prisustvu vojnika Holandskog bataljona UNPROFOR-a, odvaja nekoliko stotina muškaraca i dječaka od žena i djece. Svi muškarci i dječaci koji su istjerani iz baze su narednih dana mučeni i ubijani na nekoliko lokacija na području Bratunca i Zvornika.

Obilježena je i cesta pored baze UN-a, na kojoj je 12. i 13. jula 1995. godine, u prisustvu holandskih vojnika UNPROFOR-a, odvojeno najmanje 2.000 muškarca i dječaka od njihovih porodica.

“Jedan broj muškaraca i dječaka je ubijen odmah ovdje u Potočarima, a najveći broj je odveden na područje Bratunca i Zvornika gdje su sistematski ubijani u danima koji su uslijedili”, navodi se na tabli.

Pripadnici Holandskog bataljona UNPROFOR-a su, prorezali otvor u ogradi, kroz koji je istog dana u bazu, nakon zatvaranja glavnog ulaza, ušlo oko 2.000 izbjeglica.

“Pred kraj dana 11. jula pripadnici Holandskog bataljona UNPROFOR-a su aparatom za varenje zatvorili prolaz u ogradi. Tog istog dana nekoliko stotina izbjeglica je u bazu dovezao Holandski bataljon koji se povlačio iz Srebrenice u Potočare. Više od 20.000 izbjeglica je bilo prisiljeno ostati izvan baze, gdje su ih narednih dana mučili i zlostavljali pripadnici vojske i policije Republike Srpske. Za oko 6.000 izbjeglica kojima je dozvoljen ulazak u bazu UN-a relativna sigurnost je trajala nepuna dva dana. Trećeg dana, 13. jula, Holandski UNPROFOR je sve izbjeglice istjerao iz baze i predao ih u ruke vojsci i policiji Republike Srpske”, navodi se na tabli.

Tabla je postavljena i ispred Plavog hotela. Početkom februara 1994. godine ovu zgradu je Holandski bataljon UNPROFOR-a koristio kao garažu, a u jednom dijelu je bio smješten i jedan broj holandskih vojnika sve dok Holandski bataljon nije napustio Potočare te u UN bazu Pleso u Zagrebu stigao 22. jula 1995.

Također, na jednoj od tabla možemo vidjeti lokaciju masovne grobnice POT 07 SRN, koja je ekshumirana 2. augusta 2012. godine.

Pronađeni su posmrtni ostaci pet osoba koje su identifikovane pomoću DNK analize i ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. S obzirom na to da holandske vlasti nisu nikada objavile zvaničnu informaciju o uzrocima smrti žrtava, tačne okolnosti njihove smrti ostaju nepoznate do daljnjeg. Međutim, utvrđeno je da se radi o žrtvama genocida iz jula 1995. godine.