Danas je Svjetski dan podizanja svijesti o autizmu

Počevši od 2008. godine, 2. april se obilježava kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu na temelju jednoglasno prihvaćene Rezolucije Ujedinjenih naroda iz 2007. godine.

U cijelom svijetu ovaj dan se obilježava puštanjem plavih balona u zrak čime se želi istaknuti nedovoljna informiranost javnosti o ovom poremećaju koji je sve prisutniji u našem društvu.

U namjeri da podrži ovu ranjivu kategoriju stanovništva Općina Centar Sarajevo godinama iskazuje senzibilitet kontinuiranim pružanjem pomoći Udruženju za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju “Colibri”.

S obzirom da u Bosni i Hercegovini ne postoji sistematska podrška porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, te da je pomoć povremena i ograničena vremenski, Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica krenula je u implementaciju projekta Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

Projekat uspješno od 2018. godine implementira Udruženje “Colibri”, saopćeno je iz općine Centar.

U povodu obilježavanja ovog značajnog datuma, a u cilju podizanja svijesti o autizmu Udruženje za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju “Colibri”, te istaknuti bosanskohercegovački muzičari Armin Muzaferija, Dalal Midhat, Latif Močević i Eldin Huseinbegović predstavili su muzičku numeru pod nazivom “100% se volimo”.