Danas se sjećamo najboljih sinova naše domovine

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine – 15. april, jedan od najznačajnijih datuma bh. historije, u općini Novi Grad Sarajevo obilježen je sjećanjem na najhrabrije sinove naše domovine, koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne, suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine.

Tim povodom delegacije Općine Novi Grad Sarajevo sa načelnikom Semirom Efendićem, predsjedavajućima Općinskog vijeća Tajibom Delalićem, te njegovim zamjenicima i vijećnicima, položile su cvijeće na Centralno spomen – obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad, i odali im počast.

Cvijeće su položili i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Općine Novi Grad Sarajevo, članice Udruženja “Žene – borci 92-95” Kantona Sarajevo, te predstavnici političkih partija.

Prisutnima se obratio predsjedavajući Tajib Delalić, koji je kazao da danas obilježavamo Dan formiranja Armije RBiH, podsjetivši da je formirana Odlukom Predsjedništva RBiH 1992. godine, nakon formiranja Teritorijalne odbrane 8. aprila iste godine.

Delalić je građanima BiH čestitao 29. godišnjicu formiranja Armije RBiH, istakavši da je ona nastala u najtežem periodu ove zemlje i da je imala sedam korpusa i bila jedina legalna vojna sila u BiH u vremenu agresije i časno je branila i odbranila međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

Dodao je da se danas sjećamo onih koji su položili svoje živote za slobodu u kojoj živimo, podsjetivši na ratni period i dane kada se branila i odbranila naša domovina od agresora, a za njenu odbranu najzaslužniji su pripadnici Armije i MUP-a RBiH

Delalić je kazao da ćemo se najbolje odužiti svim pripadnicima Armije RBiH tako što ćemo se i danas zalagati za ono za šta su se i oni borili, a to je cjelovita Bosna i Hercegovina.

Armija je iznjedrila devet heroja oslobodilačkog rata, od kojih su dva iz općine Novi Grad i mnogo zlatnih ljiljana.

“Danas se dešavaju stvari koje meni liče na vrijeme iz perioda 1989. od raspada Kongresa Saveza komunista i onoga što se kasnije dešavalo, samo su drugačije metode. Ako pokažemo da smo razjedinjeni i da nismo složni, bojim se da ćemo opet biti meta nekih novih napada, bojim se da ćemo opet doživljavati ono što smo doživljavali u period 1992-1995. godine”, kazao je Delalić i dodao:

Neka nam živi u sjećanju ta sila bosanskog otpora, čuvajmo sjećanje na naše šehide i poginule borce, na RVI, demobilisane borce, na one koji su dali doprinos u očuvanju BiH“, poručio je predsjedavajući OV Novi Grad Tajib Delalić, saopćeno je iz općine Novi Grad Sarajevo.