Delegacija Kantona Sarajevo obilježila 6. april – Dan grada Sarajeva

Obilježavanje 6. aprila – Dana grada Sarajeva počelo je jutros odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred “Vječne vatre”, spomenika oslobodiocima Drugog svjetskog rata, predstavljen u povodu proslave prve godišnjice oslobođenja Sarajeva 1946. godine.

U centru grada okupile su se brojne delegacije svih nivoa vlasti, a među njima i delegacija Kantona Sarajevo, koju je predvodio predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić.

Ovom prilikom, predsjedavajući Okerić se, kao i svi prisutni, prisjetio dva jako važna datuma u historiji Sarajeva, 6. aprila 1945. i tužnog rođendana našeg grada iz 1992. godine.

“Najprije želim poželjeti, sretan 6. april – Dan grada Sarajevo svim našim građanima. Ovaj datum je jako važan za našu bližu, ali i dalju historiju i prošlost, tako da su naše emocije pomiješane. Onaj iz 1992. godine je ostavio veliki trag i veliku poruku i pouku svim građanima našeg grada”, kazao je u svom obraćanju predsjedavajući Okerić.

Dodao je kako u ovo pandemijsko vrijeme jako podsjeća na teško ratno vrijeme.

Veliki je broj dženaza, sahrana. Kao da se na neki način navikavamo na ovakvo stanje. Ipak, građani Sarajeva uvijek su imali snage i motiva da pobijede loše stvari”, istakao je predsjedavajući Okerić.

Počast je odata i cvijeće položeno i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića i Šehidsko mezarje “Kovači”, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine, te Spomen park “Vraca”.