Dodik: Hoćemo se braniti, nikada nećemo povući nijedan ratni potez

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik oglasio se medijima nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je naveo,  Republika Srpska neće voditi rat ni za svoju samostalnost.

Hoćemo se braniti. Ali nikada nećemo povući nijedan ratni potez. Niko ovdje nema nijedan plan te vrste. Ali oni hoće da ukinu RS i to je ono što mi moramo imati na umu. To je realna opasnost“, rekao je Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da RS trpi velike uvrede. Republika Srpska, rekao je, nema plan da izađe iz BiH ali je dodao da je potezi političara iz Sarajeva tjeraju.

Mene često ljudi u RS pitaju kako mi možemo da istrpimo sve uvrede, ‘genociraši’ i ostale, koje se sklepaju po sarajevskim sećijama. Sada izmišljaju neke te termine koje želje da nam zakače da ih trajno nosimo. Pitaju me često pitaju kako je moguće da mi živimo s njima”, rekao je Dodik.

Dodaje da Republika Srpska i Srbija nisu plasirale priču o “non paperu” već da je taj dokument došao sa strane, te da ne žele nijedan sukob i da će to tako i ostati.

Također, danas je upoznao Vučića sa političkom situacijom u BiH za koju Dodik kaže da je veoma loša. Govoreći o saradnji RS i Srbije, Dodik je rekao da ona nikada nije bila bolja, te da nikada značajnija delegacija Srbije nije bila u Banjoj Luci.

Zahvalio je Vučiću što je došao sa predsjednikom Parlamenta, Vlade itd.

Ovo je najbolji period saradnje RS i Srbije. Ovo je naše pravo na specijalne veze iz Dejtonskog sporazuma i mi se trudimo da to ne izađe iz onoga što je naše pravo i ne želimo nikoga da ugrozimo“, dodao je.