Dr. Izetbegović: Ni jedan respirator nije ubio niti jednog čovjeka

Rukovodstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu održalo je press konferenciju, a koja je održana nakon današnjeg sastanka u Vladi KS na kojem se razgovaralo o dešavanjima na KCUS-u i situacijom sa spornim respiratorima na šta su ukazali anesteziolozi.

Generalna direktorica KCUS-a, prof.dr. Sebija Izetbegović kazala je da je sastanak začuđujući da nije mogla na suvisli način prenijeti šta se dešavalo.

“Bilo bi mi drago da je neko od vas bio na sastanku. Iza mojih leđa je prošireni sastav Kriznog štaba. Najviše se govorilo o famoznim pismima koja su kao pisana i koja su uznemirila javnost”, kazala je Izetbegović.

Ona je kazala da je odlučila da ode na sastanak jer je legalista.

“Mislim da bi bilo mnogo bolje da je ministar prihvatio naš poziv i da dođe na KCUS da se uvjeri u istinito stanje. Sastanak je bio, ja čak ne mogu reći, da je bio dosadan, sastanak je čudesan, takav je uvijek s Vranićem. Ministar je rekao da su dva pisma koja su se pojavila u javnosti. Vrlo je teško prepričati šta se dešavalo. Počelo se pričati o pismima, prvom za koje sam ja rekla da je to već predmet policijske istrage i tražit ćemo od policije da to istraži. Pismo je anonimno. Onda nije relevantno”, kazala je Izetbegović, kazavši da se govorilo o stvarima koje su njima nepoznate.

“Tužit ćemo sve koji su učestvovali u malicioznom tumačenju pisma”, kazala je Izetbegović.

Citirala je i premijera Edina Fortu koji je rekao da je pismo koje je Avaz objavio laž i da ne postoji.

“Onda je Vranić rekao da postoji drugo pismo, ali to je dopis. Ja ga nisam vidjela, ali sam saznala od kolega da postoji dopis. Oni su kazali da je KCUS tvrđava da mi ne damo ući nikome, ali on je već bio naš gost”, kazala je Izetbegović, dodavši da je Vranić morao raditi kada je ona došla na mjesto direktorice pa je zato možda malo ljut.

Ona je istakla da je njihov posao da liječe i da ne žele estradizaciju svog posla.

“Pokušali smo objasniti da se ne radi o problemu koji nije nerješiv i dramatičan. To su problemi koji se mogu riješiti. Ko god misli da treba da se izvrši kontrola slobodan je da uđe u svako doba. Imala sam i posjetu SIPA-e i Tužilaštva, bili su i u mojoj kancelariji. Izuzeli su sve što im treba. KCUS poštuje pravila i zakon. Najgore je namjerno politizirano uznemiravanje javnosti. Već nekoliko puta naš kolega dr. Drljević iz Opće bolnice kazao je da pacijenti ne vole KCUS, a to nije istina, jer već godinu dana liječimo najteže kliničke bolesnike Covid-19”, dodala je Izetbegović.

Govoreći o spornim respiratorima koje je nabavila Srebrena malina Izetbegović je kazala da su dobili pitanje od Vranića zašto ne povuku sve respiratore, a da su oni kazali da će ih povući ako to potpišu Vranić i Forto.

“Dok god imamo ovaj papir koji kaže da se uređaj može koristiti prvenstveno kao stacionaran u intenzivnoj njezi i da može biti portabilan, mi ne smijemo povući, jer ne želimo snositi odgovornost i plaćati Kini ako sutra kažu da smo njihove respiratore proglasili nevažećim. Verlab je verificirao ove respiratore”, istakla je Izetbegović.

Dodala je da ni jedan respirator nije ubio niti jednog čovjeka.

“Respirator nije lijek nego podrška, ventilacijska podrška. Ovi se koriste u posebnom respiratornom centru gdje se nalaze i svi ostali respiratori”, dodala je Izetbegović.