Drevna tkanina koju niko ne zna napraviti

Krajem 18. stoljeća u Evropi, nova moda dovela je do međunarodnog skandala, ustvari, čitav društveni sloj optužen je da se pojavljuje u javnosti nag.

Krivac je bila Dhaka muslin, dragocjena tkanina uvezena iz istoimenog grada u današnjem Bangladešu, a zatim u Bengalu. Nije bilo poput muslina današnjice.

Napravljeno razrađenim postupkom u 16 koraka sa rijetkim pamukom koji je rastao samo uz obale svete rijeke Meghne, tkanina se smatrala jednim od velikih blaga tog doba. Imao je zaista globalno pokroviteljstvo, protežući se hiljadama godina unazad – smatrao je dostojnim odijevanja kipova boginja u drevnoj Grčkoj, bezbrojnih careva iz dalekih zemalja i generacija lokalnih mogulskih kraljevskih porodica, piše BBC.

Bilo je mnogo različitih vrsta, ali oni najbolji bili su počašćeni evokativnim imenima koja su dočarali carski pjesnici, poput “baft-hawa”, doslovno “tkani zrak”. Rečeno je da su ovi vrhunski muslini lagani i mekani poput vjetra. Prema riječima jednog putnika, bili su toliko fluidni da biste mogli provući vijak – dužinu od 300 stopa ili 91 m – kroz središte prstena. Drugi je napisao da u džepnu burmuticu možete staviti komad od 60 stopa ili 18 metara.

Muslin iz Dake je takođe bio više nego malo proziran.

Iako su se tradicionalno ove premium tkanine koristile za izradu sarija i jama – odjevnih predmeta sličnih tunikama koje su muškarci nosili – u Velikoj Britaniji transformirali su stil aristokratije, ugasivši visoko strukturirane haljine iz gruzijskog doba. Izlazili su vodoravni strukovi od pet stopa koji su se jedva uklapali kroz dovratke, a u njih su ulazile i nježne, hemijske haljine ravno-gore-dolje. Ne samo da su bile obdarene bijelim, gaziranim kvalitetom, bile su u stilu prethodno smatrano donjim rubljem.

U međuvremenu, u jednako mizoginom komičnom odlomku iz engleskog ženskog mjesečnika, krojač pomaže klijentici da postigne najnoviju modu. “Gospođo, gotovo je za trenutak”, uvjerava je, a zatim joj nalaže da skine podsuknju, zatim džepove, pa steznik i na kraju rukave… “To je lagana stvar, vidite”, objašnjava. “Da biste bili odjeveni po modi, morate se samo svući.”

Ipak, muslin bila je hit kod onih koji su si to mogli priuštiti. Bila je to najskuplja tkanina tog doba, sa pratnjom posvećenih obožavatelja koja je uključivala francusku kraljicu Mariju Antoanetu, francusku caricu Joséphine Bonaparte i Jane Austen. Ali čim je ovo čudesno platno pogodilo prosvjetiteljsku Evropu, nestalo je.