Efendić o Stranci za BiH: Samostalno na izbore, ne isključujem nijednu koaliciju

Stranka za BiH izlazi samostalno na izbore 2022. godine, potvrdio je Semir Efendić koji je preuzeo ovu stranku.

Na pitanje o koaliciji sa SDA nije želio isključiti tu mogućnost.

Niti ću reći da se s nekim neće sarađivati ili da se s nekim mora raditi. Najviše priželjkujem da dobijemo punu odgovornost ili da budemo opozicija“, kazao je Efendić.

U razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem kazao je da je spreman praviti modernu, dosljednu političku straku koja će nositi odgovorne političke procese.

Nisu građani zadovoljni ni sa čim što se nudi. Iz ciklusa u ciklus ljudi različito glasaju, podrže nove projekte jer imaju nadu da će se nešto promijeniti“, dodao je.

Govoreći o Harisu Silajdžiću kao osnivaču Stranke za BiH kazao je da on nije direktno uključen u stranačke procese, ali je bio upoznat sa promjenama i poželio je sreću.

Nije se htio u to uopće miješati. Vjerovatno ima neki odnos prema tome kao stranci koju je formirao, poželio je sreću i to je sve“, dodao je Efendić govoreći da je prije dva mjeseca imamo susret sa Silajdžićem ali da tada nisu govorili o preuzimanju stranke.

Kazao je da ne misli kako su glasači čvrsto vezani za neku stranku već traže rješenje.

Govoreći o eventualnoj podršci kandidatu za člana Predsjedništva BiH on je kazao da od imena koja se sada spominju Denis Zvizdić mogao dobiti podršku SBiH, ukoliko ne budu imali svog kandidata.

On je kazao da o njemu govori kao ličnosti, a da bi podršku dobio i da ga trojka (NIP, Naša stranka, SDP BiH) predloži.

Mislim da gospodin Zvizdić ne bi bio kandidat jednog takvog šarolikog društva“, kazao je.

Na pitanje zašto je napustio SDA kazao je da je više razloga što je i pojasnio.

Ja svojim daljim radom ne mogu pružiti doprinos promjenama koje su neophodne na političkoj sceni, smatrao sam da nema koristi više biti član. Imamo samo kadrovsku politiku od izbora do izbora. Stranka ne funkcioniše“, kazao je.

Dodao je da je bio član Glavnog odbora ali da taj organ nije donosio odluke kako je to propisano Statutom već samo potvrđivao one koje su se ranije već donijele.