Emir Ramić: I bez Oscara ovo je noć kada je pobijedila istina o genocidu u Srebrenici

Iako Jasmila Žbanić nije osvojila Oscara za svoj film “Quo Vadis, Aida?”, pa samim tim Bosna i Hercegovina nije bogatija za još jednog oskarovca, ne prestaju da se nižu čestitke režiserki.

Bitno je napomenuti da je “Aida” imala izuzetno tešku kategoriju, te da je do sada osvojila mnogo nagrada, tako da uopšte nema mjesta razočarenju.

I Emir Ramić iz Inatituta za istraživanje genocida Kanada obratio se javnosti, te napisao da je ovo bila velika noć za BiH, za Srebrenicu, za pravda i istinu i za bolju i ponosnu BiH.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti i bez korekcija.

Čestitke Jasmili Žbanić i kompletnoj ekipi filma na historijskom uspjehu, ne samo bosanskohercegovačkog filma, već i države BiH.

Ovaj film je i poziv čuvarima kulture sjecanja na akciju. Jer pitanje očuvanja istine i pravde o genocidu jeste pitanje očuvanja identiteta BiH, Evrope i svijeta. Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski identitet.

A taj identitet, koji je bio, jeste i ostaće ključna dimenzija zemlje BiH ne može bez istine i pravde. Na kontinuiranu dehumanizaciju žrtava i ponižavanje države BiH, film odgovara umjetničkim pozivom na hod prema istini i pravdi sve dok se BiH ne oslobodi. Jer sa istinom i pravdom ne može se pogađati i trgovati.

To mora biti jasno negatorima koji nisu dostojni imena i časti zemlje BiH i časti duša nevino ubijenih žrtava koji su dali svoj život za slobodu zemlje BiH. Jasmilin film podizanjem svijetske svijesti o genocidu u Srebrenici cini BiH i svijet boljim i pravednijim mjestom za život.

Budimo gordi i ponosni, dostojni imena i časti BiH i dostojni časti duša zrtava. Istina i Pravda su jedino što tražimo, i jedino što nam i pripada.

U ovome filmu treba da se nađu kako preživjele žrtve i svjedoci genocida, tako i negatori genocida i falsifikatori sudskih, političkih, naučnih i sada umjetničkih istina o genocidu. Film je dokument u historiji, kao opomena cijelom svijetu da se genocid nikada više nikome ne smije ponoviti“, istakao je.