EU pokrenula tužbu protiv AstraZeneca nakon kašnjenja u isporuci vakcina

Europska unija saopćila je u ponedjeljak da je pokrenula pravnu akciju protiv britansko-švedske kompanije za lijekove AstraZeneca, nakon što je više puta nedovoljno isporučivala svoje pošiljke cjepiva Covid-19.

27 država u Europskoj uniji pokrenulo je relativno trom program cijepljenja, jer je isporuka kompanije uniji pala na desetine miliona doza manje od ciljeva isporuke dogovorenih u njenom ugovoru s EU nekoliko puta.

EU je od kompanije naručila 300 miliona početnih doza vakcine, uz dodatnih 100 miliona.

AstraZeneca je rekla da će se snažno braniti na sudu i “žali” zbog odluke Evropske komisije da pokrene pravnu akciju.

Neuspjeh kompanije u isporuci dogovorenih doza prema rasporedu ustupio je mjesto javnoj zavadi između AstraZenece i EU, koja se povukla i u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje izgleda da prima dogovorene doze na vrijeme.

Stefan De Keersmaecker, glasnogovornik Europske komisije za zdravstvo, rekao je u ponedjeljak da je pokrenuta parnica, tvrdeći da uvjeti ugovora EU-AstraZeneca “nisu poštovani, a kompanija nije u mogućnosti da iznese pouzdana strategija koja osigurava pravovremenu dostavu doza”.

Ono što nam je važno u ovom slučaju je da želimo biti sigurni da postoji brza isporuka dovoljnog broja doza na koje evropski građani imaju pravo, a koje su obećane na osnovu ugovora“, rekao je , dodajući da je svih 27 zemalja podržalo ovu akciju.

U izjavi od ponedjeljka, AstraZeneca je rekla: “Nakon neviđene godine naučnog otkrića, vrlo složenih pregovora i proizvodnih izazova, naša kompanija uskoro će isporučiti gotovo 50 miliona doza evropskim zemljama do kraja aprila, u skladu s našom prognozom”.

Dodaju da je AstraZeneca u potpunosti poštivala Ugovor o kupovini unaprijed s Europskom komisijom i snažno će se braniti na sudu, piše CNN.

Vjerujemo da je bilo koja parnica bez osnova i pozdravljamo ovu priliku da što prije riješimo ovaj spor“, dodaje se.