Grčka/ Čeka se povratak turista

Grčka je među onim zemljama koja se u velikoj mjeri oslanja na turizam, te se želi otvoriti za strane posjetioce koji su cijepljeni ili su nedavno imali negativni Covid test.

S obzirom da slučajevi koronavirusa još uvijek rastu u mnogim dijelovima Evrope, situacija je neizvjesna, piše BBC.

April je obično početak turističke sezone za vlasnike brodova na pristaništu luke u Atini, ali stvari su na čekanju zbog pandemije koronavirusa.

Eugene Theodoridis i njegov tim iznajmljuju katamarane i jahte za putovanja na grčka ostrva. Njihovi klijenti dolaze iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Njemačke i Južne Afrike.

Cijele zime smo pripremali čamce kako bi turisti došli“, rekao je Eugene za BBC. “Bićemo spremni kad se otvore granice i možemo dočekati sve goste širom svijeta.”

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Grčka se nada da će se otvoriti za posjetitelje sredinom maja, ali Eugene kaže da nije jasno koliko će drugih zemalja biti spremno da dozvoli putovanje.

Kada mogu otići na odmor u inostranstvo ili u Veliku Britaniju?

“Shvaćate da ovo ne ovisi samo o nama”, rekao je. “Mnogo se nacija mora složiti oko specifičnih protokola kako bi ljudima omogućilo putovanje.”

Trenutno kaže da je vrlo teško bilo šta planirati. Iako se čini da su slučajevi koronavirusa u Velikoj Britaniji u padu, mnogi dijelovi Europe bilježe nagli porast zaraze. U Grčkoj još uvijek postoje oštra ograničenja Covid-a. U centru Atine restorani, barovi i turističke prodavnice su zatvoreni.

Grčka planira vakcinisati sve turističke djelatnike do ljeta.

Niz zemalja trenutno također insistira na karanteni za ljude koji se vraćaju s inozemnih putovanja. Evropske vlade nadaju se da će takva ograničenja na kraju biti ublažena, ali to će ovisiti o stopi zaraze.