Hilfswerk Kuća podrške: Održivo pružanje usluga mobilne njege za starije i nemoćne osobe u kući

Hilfswerk International GmbH (Austrija) i Austrijska razvojna agencija ADA finansiraju projekat pod nazivom “Hilfswerk Kuća podrške – Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući”.

U njegovoj realizaciji podršku pružaju Općina Centar Sarajevo i Udruženje za pomoć i razvoj “Hajde”. Navedeni projekat je namijenjen starijim i nemoćnim osobama koje žive same i koje ne mogu samostalno obavljati osnovne svakodnevne aktivnosti potrebne za život.

U prvoj fazi ovog projekta akreditovani predstavnici Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar su zajedno sa socijalnom radnicom Doma zdravlja KS na terenu, na osnovu dostupnih podataka, obilazili osobe koje žive same na osnovu čega su napravili bazu podataka s ciljem kvalitetnijeg pružanja socijalne i svake druge pomoći navedenim osobama.

Nakon prikupljanja potrebnih podataka započela je faza praktične obuke budućih njegovatelja, koji su već prošli teoretski dio obuke od 234 časa. Praktični dio se realizuje poštujući sve higijensko-epidemiološke preporuke i mjere zbog pandemije koronavirusa.

“Praktičnu obuku u trajanju od 200 časova će proći 11 osoba budućih njegovatelja, a korisnici su ugrožene osobe kojima je potrebna pomoć. Ova obuka se radi uz vodstvo i superviziju iskusnog njegovatelja. Edukacija njegovatelja se vrši po austrijskom programu u trajanju od ukupno 434 časa. Budući njegovatelji na ovaj način prolaze kroz praktični dio obuke te istovremeno besplatno pružaju njegu starijim osobama. S obzirom na vanredne okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa tokom svoje posjete starim osobama, osim mjerenja tjelesne temperature kod svih prisutnih, te potrebne zaštitne opreme, osobe koje su na praksi također moraju dobiti svaki dan saglasnost starih osoba za ulazak u njihove domove.

Pored ovako teške situacije i vanrednih okolnosti ovaj dio projekta planiramo završiti do polovine maja ove godine, te započeti sa organizovanjem tima njegovatelja i pružanjem usluga mobilne njege u kući po principu “sve iz jedne ruke“, kroz “Hilfswerk kuću podrške” po uzorku na Austrijski model”, objasnila je Azema Avdušinović, menadžerica projekta Hilfswerk International.

Pored navedenog Općina Centar također finansira iznajmljivanje prostora potrebnog za realizaciju projekta “Hilfswerk Kuća podrške – Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući”, saopćeno je iz Općine Centar.