Joe Biden ne može prestati razmišljati o Kini i budućnosti američke demokratije

Pomoćnici Bijele kuće pripremali su predsjednika Joea Bidena da virtuelno obiđe pogon za proizvodnju baterija na električna vozila prošle sedmice kada je predsjednik iznenada prebacio razgovor na nešto sasvim drugo: Kinu i sudbinu demokratije.

Sjedeći u Ovalnom uredu, jedan od Bidenovih ekonomskih savjetnika upravo je naglasio da Kina dominira tržištem baterija, lansirajući predsjednika u riff zbog potrebe da uloži neophodne investicije kako bi se suprotstavio kineskoj dominaciji u toj industriji.
Ali za Bidena je ovo bilo više od baterija. Bio je to još jedan primjer onoga što on smatra kritičnim zadatkom svog predsjedništva: dokazivanje da demokratija djeluje usred uspona brutalno efikasnih autokratija.

Moj posao je pokazati ljudima da vlada ima ulogu i da se taj gubitak povjerenja javnosti u vladu može obnoviti“, rekao je Biden, prema pomoćniku u sobi koji je pravio bilješke. “I ovo je konkretan način na koji to radimo.”

Stariji pomoćnici Bijele kuće rekli su da je taj koncept Bidenov stalno na umu – “centralni princip organizacije”, prema riječima jednog visokog zvaničnika.

Obavještava njegov pristup većini glavnih tema i predsjednik ga redovito iznosi na sastancima, bilo da razgovara o vanjskoj politici ili baterijama električnih autobusa. Pomoćnici kažu da Biden vjeruje da je to ključni test prema kojem će povjesničari ocjenjivati ​​njegovo predsjedništvo.

Zabrinut je zbog porasta autokrata širom svijeta, ali danas posvećuje posebnu pažnju Kini. Njegova administracija pomno prati svaki strateški potez ovog rivala – uključujući, u posljednje vrijeme, njihov diplomatski napor da distribuira Covid vakcine zemljama u razvoju širom svijeta.

Smrtonosno je ozbiljan kad je postao najznačajnija, posljedica toga država na svijetu“, rekao je Biden o kineskom predsjedniku Xi Jinpingu tokom obraćanja Kongresu u srijedu, odstupajući od pripremljenih izjava. “On i drugi – autokrate – misle da demokratija ne može u 21. vijeku konkurirati autokratijama”.

Dok je predavao svoj završni govor Kongresu, Biden je okupio temu.

“Slike mafije koja je napala Kapitol gledaju kao dokaz da sunce zalazi na američku demokratiju. Ali nisu u pravu”, rekao je Biden. “Moramo dokazati da demokratija i dalje funkcionira, da naša vlada i dalje radi i da možemo pružiti pomoć svojim ljudima.

Komentari su bili samo najnoviji u nizu javnih primjedbi na gotovo desetak događaja na kojima je Biden oblikovao svoje političke prioritete – strane i domaće – kroz prizmu ovog vitalnog testa za demokratiju.

Bez obzira na to prodaje li javnosti zasluge za ulaganje u milijardama dolara u američku infrastrukturu, čestitajući timu NASA-inih inženjera na slijetanju rovera na Mars ili izazivajući Kongres da usvoji zakon o reformi oružja kako bi zaštitio Amerikance, Biden je to uvjerenje utkao u njegov pristup gotovo svim aspektima njegovog predsjedništva.

Veliki dio toga gleda na Kinu Xi Jinpinga, Rusiju Vladimira Putina i na teren koji oni sada čine otvorenije nego ikad prije … da je autokratski model, nedemokratski model bolji model za stvarno rješavanje problema “, rekao je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan za CNN.

‘Računaju na to da će američka demokratija biti prespora’

To uokvirivanje – da se infrastrukturne i klimatske politike, između ostalog, zapravo tiču ​​globalne konkurencije između demokratije i autokratije, takođe je poslužilo za podizanje pitanja i postavljanje uloga u raspravi, s ciljem da se povuku republikanski prigovori na pozamašne troškove stavljanjem pitanja u kontekstu nacionalne sigurnosti.

Na primjer, Bidenov infrastrukturni teren prekriven je referencama na Kinu i njene brze infrastrukturne investicije.

Mislite li da Kina čeka da investira u ovu digitalnu infrastrukturu ili u istraživanje i razvoj? Obećavam vam, oni ne čekaju, ali računaju da će američka demokracija biti prespora, previše ograničena i previše podijeljena da bi je zadržala tempo“, rekao je Biden ranije ovog mjeseca.

Ipak, čak i s jezikom usmjerenim na apeliranje na republikance koji su se suočili s prijetnjom koju predstavlja Kina, Biden se ne čini ni bliže postizanju 10 republikanaca koji bi mu trebali proći infrastrukturni paket koji je predložio bez korištenja partijskog procesa pomirenja budžeta.

Otvoreno je pitanje hoće li nedostatak dvostranačke kupovine utjecati na raspravu.

Na kraju dana, hoće li ljudi prosuđivati ​​funkcionira li demokratija na osnovu toga postoje li značajni republikanski glasovi o zakonu koji on donosi ili će to procijeniti na osnovu opipljivih stvari koje donosi ono što on usvoji? ” rekao je David Axelrod, bivši glavni savjetnik predsjednika Baracka Obame.

Za sada je glavni Bidenov argument, njegov račun za pomoć od koronavirusa u iznosu od 1,9 biliona dolara i njegovo postupanje s pandemijom, obilježeno stalnim rastom cjepiva i povratkom na naučno zasnovan pristup. Zvaničnici su rekli da se nadaju da će se te demonstracije kompetentnosti dobro odraziti na imidž SAD-a u inostranstvu.

Biden takođe još planira načine za promociju demokratije u inostranstvu. Bijela kuća postavlja temelje da Biden održi Samit za demokratiju u SAD-u do kraja godine, ako to dozvoljava pandemija koronavirusa, piše CNN.